Business Internaţional

Cel mai puternic bancher spaniol s-a trezit peste noapte cu două mld. de euro în conturi

Cel mai puternic bancher spaniol s-a trezit peste noapte cu două mld. de euro în conturi

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

21.09.2011, 13:54 8832

Emilio Botin, preşedintele băncii spaniole Santander, este recunoscut pentru mâna de fier cu care-şi condude afacerile. El cere angajaţilor săi ca periodic să vină să-i raporteze despre situaţia expunerii băncii la credite şi cercetează până la cel mai mic detaliu modul în care sunt distribuiţi banii fundaţiei lui de caritate, scrie The New York Times.

Cu toate acestea, un lucru deloc mărunt a scăpat atenţiei lui Botin: un cont secret elveţian deschis cu mult timp în urmă de către tatăl său, cont care a crescut atât de mult încât atunci când a fost descoperit anul trecut de autorităţile spaniole bancherul şi familia sa au fost nevoiţi să plătească taxe de 200 de milioane de euro pentru a evita acuzaţii de evaziune fiscală.

La cererea fiscului, justiţia spaniolă investighează dacă aceste plăţi sunt suficiente, având în vedere munţii de bani "ascunşi" în străinătate. Experţii fiscali apreciază valoarea contului la două miliarde de euro.

Contul cuprinde, printre altele, o participaţie de 12% la Bankinter, o bancă de mărime mijlocie la care fratele lui Botin este acţionar majoritar. Participaţia are în prezent o valoare de 310 milioane de dolari.

Tatăl bacherului a părăsit Spania cu o parte din avere în 1936, după izbucnirea războiului civil. Botin senior a petrecut câteva luni la Londra, după care s-a mutat la Basel, în Elveţia. S-a întors apoi în Spania pentru a reveni la banca pe care o conducea din 1933. Odată cu el nu s-a intors însă şi avearea cu care a plecat. Tatăl bancherului a murit în 1993.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO