Business Internaţional

Cel mai mare investitor american pariaza pe petrol si alimente

17.11.2009, 23:13 53

Berkshire Hathaway, companie controlata de miliardarul americanWarren Buffett, a preluat participatii in cadrul Exxon Mobil siNestlE, pariind astfel pe cele mai mari companii din lume indomeniul petrolului si al alimentelor, scrie Bloomberg.

Berkshire detinea la sfarsitul trimestrului trei aproximativ1,28 milioane actiuni Exxon si 3,4 milioane de certificate dedepozit de actiuni (american depositary receipts - titluri incadrul unor companii care nu au sediul in SUA, dar care sunttranzactionate pe pietele financiare din SUA) in cadrul NestlE,potrivit companiei cu sediul in Omaha, Nebraska. Participatiapreluata in cadrul Exxon cu sediul in Irving, Texas, valoreazaaproximativ 95 mil. dolari (63,5 mil. euro), pe baza pretului deieri al actiunilor. Valoarea participatiei in cadrul NestlE seridica la 161,5 mil. dolari (108 mil. euro). Berkshire si-amajorat, de asemenea, participatia pe care o detine in cadrullantului de magazine Wal Mart Stores, cel mai mare retailer.

"Berkshire este in cautare de companii care au branduricunoscute la nivel mondial", a spus Tom Russo, partener in cadrulcompaniei Gardner Russo & Gardner, care detine actiuni incadrul Berkshire si NestlE, cu sediul la Vevey in Elvetia.

Buffett a dat liber companiei Berkshire la achizitii in cadrulunora dintre cele mai mari firme din lume in conditiile in carepietele de credit se dezmortesc. Cele 2,23 mld. dolari (1,5 mld.euro) pe care grupul controlat de Buffett le-a cheltuit peinvestitii in trimestrul trei al acestui an reprezinta o valoarerecord pentru ultimul an. Berkshire si-a adaugat portofoliului sauactiuni ale Travelers Cos, in cadrul careia a cumparat pentru primadata titluri si si-a majorat participatia in cadrul WellsFargo.

Recent Buffett a incheiat cea mai mare tranzactie a sa, preluandBurlington Northern Santa Fe, compania feroviara numarul unu inStatele Unite. Valoarea acordului s-a ridicat la 26 mld. dolari (17mld. euro).

"Toate sunt companii unice si cu o pozitie puternica pe piata",a spus Mohnish Pabrai, fondatorul Pabrai Investment Funds, dinIrvine, California, care detine actiuni in cadrul Berkshire siWells Fargo, cu sediul in San Francisco. "Achizitia de actiuni parea fi o investitie pe termen foarte lung."

Berkshire, companie al carei portofoliu de actiuni alecompaniilor din Statele Unite a fost evaluat la 56,5 miliarde dedolari (37,7 mld. euro) la sfarsitul trimestrului trei, esteavantajata de evolutia indicelui bursier Dow Jones IndustrialAverage, care a avut cea mai puternica ascensiune de dupa 1933.Adaugarea Exxon si Travelers in portofoliu face ca Berkshire saaiba participatii in cadrul a 11 dintre cele 30 de companii cealcatuiesc indicele Dow.

Printre cele mai importante firme din portofoliul lui Buffett senumara in prezent Coca-Cola, Wells Fargo, Procter & Gamble,American Express, Kraft Foods, Conoco Phillips, Johnson &Johnson, Wal-Mart, Washington Post si Bank of America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO