Business Internaţional

Cel mai influent om de la BCE a fost angajat part-time de banca Goldman Sachs

17.10.2006, 18:55 15

Cea mai mare banca de investitii de pe Wall Street l-a angajat pe germanul Otmar Issing, fostul economist-sef al Bancii Centrale Europene, pe postul de consilier pe probleme legate de operatiunile internationale.
Otmar Issing, fost membru al consiliului monetar al Bancii Centrale Europene (BCE), a anuntat ca va lucra pentru Goldman Sachs, incepand de pe 1 ianuarie anul viitor, pe postul de consilier international, scrie Financial Times.
El a fost cel mai influent membru al conducerii BCE. Issing, 70 de ani, a fost unul dintre arhitectii strategiei de lansare si adoptare a monedei unice europene in 1999 si a ocupat timp de opt ani functia de economist-sef al BCE, renuntand la acest post in iunie. Inainte de a lucra pentru BCE, Issing a ocupat diverse functii importante in cadrul Bancii Nationale a Germaniei - Bundesbank.
Conform codului de conduita impus de BCE, in primul an dupa retragerea din functiile oficiale ale bancii, fostii membri ai consiliului administrativ trebuie sa solicite aprobarea BCE pentru a putea ocupa o alta functie pentru a evita "orice fel de conflict de interese care ar putea aparea din orice noua activitate privata sau profesionala".
Issing a declarat ca nu considera ca noul sau rol va incalca in vreun fel "perioada de izolare fata de mediul privat", precizand ca oricum, a cerut si obtinut acceptul BCE in vederea acestei decizii.
Oficialii BCE au confirmat analizarea si aprobarea cererii lui Issing, privind functia pe care o va avea de la inceputul anului viitor. Dupa ce a renuntat la functia de consilier BCE, Issing a devenit presedintele Centrului pentru Studii Financiare, cu sediul in Frankfurt, care incurajeaza studiul academic al sectorului financiar in capitala financiara a Germaniei.
Cu o cariera academica deosebita in spate, Issing este considerat drept unul dintre cei mai buni experti economici ai Germaniei. El este recunoscut pentru importanta pe care o acorda aprovizionarii cu lichiditati a pietei in previziunile asupra inflatiei, pe termen mediu si lung, contribuind substantial la pozitia actuala a BCE fata de acest subiect.
Inainte sa devina consilier al bancii centrale, Issing a facut public faptul ca, dupa parerea lui, Europa se indreapta prea rapid spre uniunea monetara. El considera ca desi lansarea si adoptarea monedei unice poate fi considerata ca un succes, o piata de moneda unica nu se poate dezvolta la maximum fara o guvernare unica. Issing este considerat de experti drept unul dintre cei mai importanti sustinatorii ai cresterii flexibilitatii pietelor de consum din zona euro.
In ceea ce priveste economia Germaniei, fostul consilier BCE a afirmat ca desi se fac eforturi serioase pentru a asigura o crestere stabila si scaderea deficitelor, subiecte precum libertatile economice sau crearea de stimulente pentru angajati au fost tratate insuficient de bine.
Noul loc de munca al lui Issing, pe care l-a descris ca fiind "o pozitie relaxata de consilier", el neimplicandu-se in operatiunile de zi cu zi ale Goldman Sachs, va fi de consilier economic pe probleme internationale. De altfel, cea mai mare banca de investitii de pe Wall Street a subliniat recent prin vocea lui Lloyd Blankfein, noul ei presedinte, ca operatiunile desfasurate pe pietele din afara SUA sunt foarte importante. Blankfein a declarat cu ocazia vizitei recente, organizata la birourile din Hong Kong si Tokio ale bancii, ca Asia reprezinta pentru Goldman o piata foarte importanta, asteptandu-se ca pe viitor aceasta regiune sa-si aprecieze pozitia in cadrul economiei globale. Blankfein a tinut sa sublinieze celor peste 3.000 de angajati din Hong Kong ca ei isi desfasoara activitatea in inima celei mai importante zone de crestere economica.
Blankfein, care l-a inlocuit pe Hank Paulson ca presedinte al Goldman Sachs, continua politica de extindere a grupului in Asia, pornita de predecesorul lui.

Cine este Otmar Issing:
In varsta de 70 de ani, Issing s-a nascut pe 27 martie 1936 in localitatea Wurzburg din Germania.
A studiat un an literatura clasica, dupa care si-a luat licenta in Economie la Universitatea din Wurzburg.
In 1961 si-a luat doctoratul in Economie pe lucrarea de diploma "Probleme ale politicilor ciclicitatii afacerilor, date fiind o rata fixa de schimb si convertirea libera".
Intre 1990-1998 a fost membru al consiliului monetar al Bancii Nationale germane.
De pe 1 iunie 1998 a ocupat functia de membru al consiliului executiv al BCE, functie la care a renuntat anul acesta.
Este membru al Asociatiei pentru Stiinte Economice si Sociale, al Asociatiei Americane de Economie, al Academiei Europene de Stiinte si Arte si al Academiei de Stiinta si Literatura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO