Business Internaţional

Cel mai bogat francez şi-a mutat active de 4 mld. euro din imperiul financiar în Belgia

Cel mai bogat francez şi-a mutat active de 4 mld. euro din imperiul financiar în Belgia

Autor: Octavian Calei

17.09.2012, 14:50 1923

Un număr de 12 companii şi o fundaţie care fac parte din grupul LVMH Moet Hennessy, controlate de către miliardarul francez Bernard Arnault, au acumulat active în valoare de 4 miliarde de euro în Belgia, ca parte a unei strategii a grupului francez de a evita taxele şi impozitele mai mari din Franţa, scrie Bloomberg.


Cele 12 companii din grupul LVMH, care includ afaceri cu haine şi accesorii de lux, şi-au triplat capitalul deţinut în Belgia, faţă de 2008. De asemenea, preşedintele grupului francez, Bernard Arnault, a aplicat recent pentru obţinerea cetăţeniei în Belgia.


Olivier Labesse, purtător de cuvânt al LVMH, a declarat că firmele din Belgia servesc ca vehicul de investiţii pentru grupul francez, care are venituri anuale de 20 de miliarde de euro. Compania LVMH şi-a instalat în Belgia un "centru operaţional de finanţe" de-a lungul ultimilor ani pentru a beneficia de un tratament fiscal mai avantajos, potrivit lui Labesse. Concentrarea capitalului în Belgia "nu are nimic de-a face cu situaţia personală a lui Arnault", a precizat purtătorul de cuvânt al LVMH.


Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franţa, cu o avere netă în valoare de 19,6 miliarde de euro, potrivit Bloomberg, a creat agitaţie în Franţa luna aceasta atunci când a declarat că vrea să obţină cetăţenie belgiană, în condiţiile în care preşedintele Francois Hollande a anunţat introducerea unei taxe de 75% pentru veniturile mai mari de 1 milion de euro.


Impozitele pe venituri şi moşteniri sunt mai mici în Belgia decât în Franţa şi spre deosebire de Franţa, în Belgia nu se impun taxe asupra averii personale. Şeful LVMH a spus că îşi va păstra cetăţenia franceză şi va continua să plătească impozite în Franţa.


Cele 12 firme de investiţii din Belgia controlate de către Arnault au raportat către banca centrală active cu valori care variază de la 100.000 de euro la peste 2,6 miliarde euro. Valoarea totală a capitalului deţinut de firmele LVMH se ridică la 4 miliarde de euro, de la 1,3 miliarde în 2008 şi au şapte angajaţi, potrivit ultimelor raportări.

Grupul francez LVMH controlează branduri precum Moët et Chandon, Hennessy, Givenchy, Kenzo, Louis Vuitton, Christian Dior, Bulgari, TAG Heuer, Zenith, Sephora, Loewe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO