Business Internaţional

Cel mai bogat ceh se bate cu italienii de la Intesa pentru o bancă din Cehia deţinută de nemţi

Cel mai bogat ceh se bate cu italienii de la Intesa pentru o bancă din Cehia deţinută de nemţi

Autor: Catalina Apostoiu

04.01.2011, 23:53 43

Grupul PPF, controlat de miliardarul ceh Petr Kellner, şi grupulbancar italian Intesa Sanpaolo sunt interesate să achiziţionezedivizia cehă a băncii germane Landesbank Baden-Wurttenberg (LBBW),scrie Czechposition.com.

Grupul german a intrat pe piaţa cehă la mijlocul anului 2008,achiziţionând divizia locală a grupului austriac BAWAG Bank. Laacea vreme, ziarul austriac Der Standard anunţa un preţ deachiziţie de aproximativ 160 de milioane de euro.

Milan Tomanek, purtătorul de cuvânt al PPF, a refuzat săcomenteze informaţia, în timp ce Marcela Stefcova din cadrul CrestCommunications, care se ocupă de activităţile de PR pentru LBBW, adeclarat că banca nu comentează pe marginea "speculaţiilor de acestgen". PPF deţine în România mai multe active printre care şicompania de asigurări Ardaf. PPF este interesată de LBBW dinsimplul motiv că banca naţională cehă nu a acordat încă licenţabancară pe care grupul lui Kellner a solicitat-o anterior.

Deşi banca centrală va acorda cu siguranţă o nouă licenţă PPF,momentul în care acest lucru va avea loc nu este deloc sigur.

Iar din moment ce PPF vrea să-şi lanseze noua bancă de retailîntr-un anumit moment, aceasta trebuie să găsească modalităţialternative de obţinere a unei licenţe.

Achiziţionarea unei bănci mici ca LBBW Cehia ar putea reprezentaoportunitatea ideală pentru Kellner, care deţine active în valoarede aproape 29 de miliarde de coroane (1,16 miliarde de euro).

O altă candidată pentru operaţiunile cehe ale LBBW este potrivitsurselor citate banca italiană Intesa Sanpaolo, care are planuri deextindere în Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO