Business Internaţional

Cine este cel mai bogat om din Asia, cu o avere estimată la 85 mld. dolari: Fost jurnalist, cunoscut drept un „lup singuratic”, a înregistrat anul trecut o creştere de 70 mld. dolari, fiind depăşit doar de Elon Musk

Cine este cel mai bogat om din Asia, cu o avere estimată...

Autor: Eduard Ivanovici

19.01.2021, 15:20 438

Zhong Shanshan avea la începutul lui 2020 o avere de 7 miliarde de dolari. La finalul anului, omul de afaceri chinez ocupa deja poziţia de cel mai bogat om din Asia, cu o avere estimată de Bloomberg Billionaires Index de 84,5 miliarde de dolari.

Zhong este preşedintele a două firme: producătorul de apă îmbuteliată Nongfu Spring şi Wantai Biological, companie farmaceutică care dezvoltă un vaccin anti-coronavirus. În 2020, miliardarul a listat ambele companii la bursă şi a înregistrat astfel o creştere a averii nete de peste 70 de miliarde de dolari.

În total, veniturile celor două firme s-au ridicat la 3,6 miliarde de dolari în 2019.

Anterior, locul de cel mai bogat om din Asia a fost ocupat de Mukesh Ambani, care conduce unul dintre cele mai mari conglomerate ale continentului – Reliance Industries. Cu o avere de 74,7 miliarde de dolari, Ambani trăieşte împreună cu familia sa într-o locuinţă extravagantă de un miliard de dolari din Mumbai.

Prin comparaţie, Zhong tinde să abordeze un stil de viaţă discret, fiind cunoscut drept un „lup singuratic” întrucât nu s-a implicat până acum în politică, îşi limitează cât se poate de mult apariţiile publice, iar detaliile despre viaţa sa personală sunt extrem de puţine, scrie Business Insider.

În septembrie, listarea companiei Nongfu Spring pe bursa din Hong Kong l-a transformat aproape peste noapte pe Shanshan în al treilea cel mai bogat om din China. Pe atunci, averea netă a omului de afaceri a explodat de la 16 miliarde de dolari la 50 de miliarde.

În prezent, miliardarul în vârstă de 66 de ani trăieşte în Hangzhou, un oraş de 10 milioane de oameni, cunoscut drept un adevărat hub comercial al Asiei. În 2016, oraşul a găzduit 32 de miliardari, inclusiv Jack Ma, fondatorul gigantului Alibaba.

Înainte să îşi creeze averea, Zhong a abandonat şcoala în clasa a şasea şi a ales să devină muncitor în construcţii de-a lungul perioadei haotice a Revoluţiei Culturale, cu puţin timp înainte să lucreze ca reporter pentru un ziar chinez în anii 1980.

După ce a petrecut cinci în cadrul cotidianului Zhejiang Daily, a început să-şi creeze o serie întreagă de business-uri: a fondat un ziar privat, a crescut ciuperci şi a vândut perdele, potrivit Le Monde.

Ulterior, a fondat compania-mamă a Wantai, Yangshengtang Co, şi a creat Nongfu Spring în 1996, în care deţine o participaţie de 84%.

Cu o avere de 84,7 miliarde de dolari, Zhong Shanshan este în prezent mai bogat decât fondatorii Google, Larry Page şi Serghei Brin, depăşindu-l pentru scurt timp şi pe Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din Statele Unite.

Singurul om de afaceri care s-a bucurat de o creştere mai mare în 2020 este Elon Musk, fondatorul Tesla şi SpaceX, care deţine la ora publicării articolului o avere de 197 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO