Business Internaţional

Cei mai puternici bancheri ai lumii despre un posibil faliment al SUA: "Abia am scăpat de Lehman Brothers. Hai să nu ne împuşcăm singuri în picior”

Anshu Jain/ Foto: Mediafax

Autor: Cătălina Butan

13.10.2013, 16:46 2062

Preşedintele Deutsche Bank, Anshu Jain, împreună cu preşedintele băncii americane JPMorgan, Jamie Dimon, şi CEO-ul băncii franceze BNP Paribas, Baudouin Prot, au spus că un default al Statelor Unite ar avea consecinţe dramatice asupra valorii datoriei americane dar şi asupra dolarului şi cel mai probabil va impinge economia mondială într-o nouă recesiune.

“Va fi o boală fatală, care se va transmite foarte rapid” a spus Anshu Jain, preşedintele celei mai mari bănci germante, într-o conferinţă găzduită de Institutul Finanţelor Internaţionale din Washington.

Congresmenii americani nu au un plan clar de prevenire a intrării Statelor Unite în default şi de reluare a activităţilor instituţiilor guvernamentale parţial blocate de 12 zile. Republicanii din Senat au împiedicat adoptarea unui plan al democraţilor de suspendare a plafonului datoriilor până în 2014.

Legiutorii americani sunt astfel în impas. Democraţii vor să redeschidă agenţiile federale, parţial închise la 1 octombrie, din cauza fondurilor insuficiente, în timp ce republicanii insistă că orice majorare a plafonului datoriilor trebuie să vină la pachet cu o reducere a cheltuielilor guvernamentale.

Patru zile până la cel mai mare faliment din istoria finanţelor. Care sunt piedicile în negocierile din SUA

Dimon şi alţi executivi de top ale celor mai importante companii financiare din SUA s-au întâlnit cu preşedintele SUA, Barack Obama dar şi cu legiuturii americani pentru a urgenta stabilirea unui acord în ambele probleme.

Dimon a abordat duminică şi problema băncilor care cheltuiesc deja “sume imense de bani”  pregătindu-se de posibilitatea unui default, care potrivit acestuia va ameninţa relansarea economiei mondiale după criza financiară din 2007-2009. “Avem nevoie de creştere economică la nivel global. Suntem pe punctul de a o avea. Hai să nu ne împuşcăm în picior”, a spus preşedintele JPMorgan.

Dimon a apărat de asemenea JPMorgan împotriva criticilor care spun că banca a devenit prea mare pentru a fi administrată. JPMorgan se află în centrul atenţiei autorităţilor bancare iar vineri a raportat primul trimestru de pierdere de la preluarea conducerii de către Jamie Dimon, pe fondul unor cheltuieli juridice de peste şapte milioane de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO