Business Internaţional

Cei mai mulţi europeni l-ar vota pe Obama, dar China îl preferă, surprinzător, pe Romney

Cei mai mulţi europeni l-ar vota pe Obama, dar China îl preferă, surprinzător, pe Romney

OBAMA are cea mai mare susţinere din partea Islandei, Olandei, Portugaliei, Germaniei în timp ROMNEY este susţinut în special de Israel, Pakistan, Georgia, Macedonia şi China. Foto AFP

Autor: Ioana Nita

31.10.2012, 00:04 369

ACTUALUL preşedinte al SUA, Barack Obama, ar câştiga detaşat dacă ţările vest-europene ar vota la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, în timp ce adversarul său, republicanul Mitt Romney, ar atrage cele mai multe voturi din partea Chinei şi Pakistanului.

În Europa, Obama ar primi cel mai mare sprijin din partea Islandei, Olandei, Portugaliei, Germaniei şi Irlandei, potrivit unui sondaj realizat de CVOTER International/WIN-Gallup International pentru United Press

International în peste 30 de ţări. În schimb, Romney ar fi susţinut în special de Israel, Georgia, Macedonia şi China.

Aproximativ 63% dintre respondenţi au spus că preşedintele SUA le influenţează puternic vieţile, în timp ce 29% dintre aceştia au susţinut contrariul. De asemenea, 9% dintre participanţi au fost nesiguri sau au spus că nu ştiu. În total au fost chestionate 26.000 de persoane din afara SUA.

Dacă alegerile prezidenţiale din SUA s-ar ţine la nivel global, 63% dintre cei chestionaţi au spus că ar vota, iar 81% l-ar susţine pe Obama, în timp ce doar 19% i-ar acorda votul lui Romney.Obama are cea mai mare

susţinere din partea Islandei (98%), urmată de Olanda, Por tu galia, Germania (97%), Irlanda şi Dane marca (96%), Elveţia, Franţa, Finlanda (95%), Italia şi Turcia (94%), Brazilia (93%), România şi Arabia Saudită (91%) şi Australia (90%).

"Surprinzător, suportul acordat lui Romney este mai redus peste tot cu excepţia Israelului", notează autorii sondajului. Astfel, Romney este susţinut în special de Israel (65%), Pakistan (41%), Georgia (36%), Macedonia (30%), China (29%), Liban (26%), Irak (20%), India (19%), Columbia (16%), Hong Kong (15%) şi Camerun (15%).

Studiul s-a desfăşurat între 20 august şi 5 septembrie în ţări din Asia, Africa, Europa şi America. Rezultatele sunt confirmate de un alt sondaj de opinie realizat de GlobeScan/PIPA pentru BBC care arată, de asemenea, că democratul Obama se bucură de o susţinere mai mare decât contracan didatul său, scrie Times Live. Astfel, din cele 21.797 de persoane chestio nate în 21 de ţări, în medie 50% îl susţin pe Obama, în timpce doar 9% l-ar vota pe republican.

Singurii care îl sprijină pe Romney sunt respondenţii din Pakistan, care au spus că ar prefera ca acesta să câştige alegerile din noiembrie. Sondajul s-a desfăşurat între 3 iulie şi 3 septembrie, înainte de ultima dezbatere dintre cei doi candidaţi la Preşedinţia americană a cărei tema a fost politica externă.

Aşadar, rezultatele ar putea fi cu totul altele, având în vedere că Romney a spus că dacă va deveni preşedintele SUA, va continua atacurile cu drone în Pakistan şi va impune restricţii de ajutor acestei ţări care deţine arme nucleare.

Republicanul vrea, de asemenea, ca imediat după ce va prelua funcţia de preşedinte să dea Chinei statutul de "manipulator monetar".



Obama are şi susţinerea Rusiei,
dar nu este simpatizat înPolonia

Obama este susţinut puternic şi de ruşi, 42% dintre aceştia considerând că ar fi mai bine pentru ţara lor dacă preşedintele american ar fi reales. În acelaşi timp, doar 4% dintre ruşi sunt de părere că republicanul Romney ar fi o

opţiune mai bună, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia. Obama este sprijinit de suporterii partidului de guvernământ Rusia Unită şi de cei ai partidului socialist Numai Rusia, precum şi de membrii partidului communist, în timp ce lui Romney i se acordă suport din partea ultranaţ ionaliştilor din Partidul Democrat Liberal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO