Business Internaţional

Cei mai mari retaileri din Rusia limitează creşterea preţurilor alimentelor în urma unor intervenţii din partea Kremlinului

Cei mai mari retaileri din Rusia limitează creşterea...

Autor: Catalina Apostoiu

18.12.2020, 00:05 463

Cei mai mari retaileri din Rusia au impus limite asupra preţurilor alimentelor după ce Kremlinul a luat o serie de măsuri pentru stoparea creşterii costurilor bunurilor esenţiale, o mişcare despre care preşedintele Vladimir Putin spune că este crucială pentru a compensa anii de scăderi ale veniturilor ruşilor, scrie Financial Times.

Rusia a decis limitarea temporară a preţurilor pentru zahăr şi ulei de floarea-soarelui în această săptămână după ce Putin a declarat că aceste produse au devenit prea scumpe. Mihail Mişustin, premierul Rusiei, a anunţat la rândul său că Rusia va reglementa preţurile „bunurilor importante din punct de vedere social“ dacă acestea vor urca cu mai mult de 10% în următoarele două luni.

Măsurile anunţate includ şi o taxă pe exporturile de cereale, cote pentru exporturile de ulei de floarea-soarelui şi credite subvenţionate pentru stimularea producţiei de făină şi pâine.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, va introduce o cotă pentru exporturile de cereale, limitând exporturile la 17,5 milioane de tone pe perioada 15 februarie-30 iunie. Ţara, care furnizează grâu unor importatori majori ca Turcia, Egipt, a decis de asemenea să introducă o taxă pe exporturile de grâu de 25 de euro pe tonă în cadrul cotei. Dacă exporturile depăşesc cotele, taxa ar urma să crească, potrivit Reuters.

Taxa ar putea reduce exporturile de grâu ale Rusiei pe 2020-2021 cu 2-3 milioane de tone, la 37,8-38,8 milioane de tone, potrivit companiei de consultanţă în agricultură SovEcon.

Decizia ruşilor a generat volatilitate la nivelul preţurilor grâului pe plan mondial.

Kremlinul este sensibil la criticile aduse realizărilor sale economice din acest an, după ce acesta a cheltuit un procent mult mai redus din PIB pe stimulente împotriva crizei decât alte ţări industrializate, scrie Financial Times.

Până la 20 milioane de ruşi trăiesc în sărăcie, în timp ce şomajul a urcat de la 4,7% în martie la 6,3% în octombrie. Veniturile reale au scăzut cu 4,3% în perioada ianuarie-septembrie. Guvernul se aşteaptă ca PIB-u să se contracte cu 3,9% în acest an.

Mulţi analişti se declară nedumeriţi de deciziile Kremlinului. Unii au remarcat că momentul ales este suspect: în doar două zile este programată conferinţa anuală de presă a preşedintelui rus, în cadrul căreia acesta trebuie să răspundă ore în şir întrebărilor venite din partea jurnaliştilor şi ruşilor obişnuiţi, notează Intellinews.

Unii economişti sunt sceptici că măsurile vor funcţiona, scrie Financial Times. „Fixarea preţurilor bunurilor determină producătorii să scadă calitatea producţiei“, arată Natalia Orlova, economist-şef la Alfa-Bank. „Astfel, calitatea vieţii celor săraci se degradează“.

Putin a făcut din patriotismul culinar un pilon al discursului său anti-occidental din 2014, când Rusia a interzis importurile de alimente din ţările occidentale ca reacţie la sancţiunile legate de războiul din Ucraina.

Susţinerea de stat pentru agricultură a crescut ca parte a unui program de substituire a importurilor. Însă chiar aceste măsuri protecţioniste ar putea fi în parte responsabile pentru creşterea preţurilor.

„Când protejezi producători locale care sunt mai puţin productivi decât piaţa internaţională, atunci preţurile vor creşte cu siguranţă“, remarcă Apurva Sanghi, economist pe Rusia în cadrul Băncii Mondiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO