Business Internaţional

Cei mai mari cultivatori de cafea Arabica se confruntă cu cea mai cruntă criză din ultimul deceniu

Cei mai mari cultivatori de cafea Arabica se confruntă...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.03.2019, 00:04 465

Cultivatorii columbieni de cafea arabica trec prin cea mai mare criză din ultimul deceniu în condiţiile în care preţurile au scăzut  sub un dolar livra (1 livră înseamnă 0,453 kilograme), scrie Deutsche Welle.

De aceea, ei vor să-şi vândă marfa fără să mai fie legaţi de preţurile pieţei. Columbia este cel mai mare producător de cafea arabica din lume. Federaţia naţională a cultivatorilor de cafea a anunţat că analizează modalităţi de a vinde recolta membrilor ei la preţuri care cel puţin să acopere costurile de producţie.

„A venit timpul ca producătorii să gândească în alt mod şi să dezlege preţul cafelei columbiene de piaţa de la New York“ pentru a primi un preţ care să acopere costurile de producţie şi să le aducă un profit, a declarat Roberto Velez, directorul executiv al Federaţiei. Aceasta a calculat că cultivatorii trebuie să câştige 760.000 de pesos (240 de dolari sau 210 euro) pe un transport de 125 de kilograme pe piaţa internaţională pentru a acoperi costurile de producţie. Însă preţurile în februarie se situau la 690.000 de pesos pe transport. Velez a făcut apel la cumpărătorii mari de cafea, insistând că producătorii columbieni sunt puşi în situaţia de a cerşi în timp ce industria de profil se îmbogăţeşte.  „Industria a avut probabil cei mai buni doi ani, făcând profituri uriaşe, în timp ce cultivatorii de cafea, cele mai slabe verigi din lanţi, pierd bani“, a spus reprezentantul federaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO