Business Internaţional

Cei mai impresionanţi 10 oameni ai anului 2012

Cei mai impresionanţi 10 oameni ai anului 2012

Autor: Octavian Calei

22.12.2012, 16:07 834

Evenimentele globale cele mai importante ale anului 2012 au fost realizate de către oameni care s-au remarcat prin iniţiativă, curaj, pasiune, inteligenţă sau talent, dintre acestea, cele mai notabile fiind primul salt din stratosferă al unui om, Jocurile Olimpice, managementul crizei din zona euro, schimbări strategice în cadrul unor companii importante sau lupta unei fete în vârstă de 15 ani împotriva unui sistem politic opresiv, scrie Business Insider.

În continuare, cele mai importane 10 persoane din lume ale anului 2012:

1. Felix Baumgartner

Austriacul Felix Baumgartner a stabilit un record pe 14 octombrie când a făcut un salt de la o înălţime de peste 39.000 de metri, devenind primul om care a depăşit viteza sunetului în cădere liberă.

2. Gabrielle Douglas

Douglas a câştigat două medalii de aur la Jocurile Olimpice de vară 2012, la vârsta de 16 ani, devenind prima femeie afro-americană ce câştigă aurul olimpic la probele individuale şi pe echipe.

3. Mario Draghi

Cu un an în urmă, zona euro începea să se prăbuşească, costurile de împrumut ale statelor din UE urcau vertiginos. Singura speranţă era BCE, dar mandatul instituţiei era limitat de reticenţa Germaniei faţă de metodele care erau la îndemâna BCE: emisiunea de monedă şi finanţarea datoriilor de stat. Mario Draghi, în calitate de preşedinte al BCE, a luat două decizii care au salvat situaţia. În primul rând, el a anunţat în 2011 un program prin care toate băncile din zona euro se pot împrumuta ieftin, calmând astfel sectorul bancar. Apoi, anul acesta, a lansat o schemă prin care BCE poate cumpăra nelimitat datoriile statelor, atâta vreme cât acestea se angajează să adopte reforme.

4. LeBron James

Co-căpitanul echipei Miami Heat a câştigat primul său titlu NBA în 2012 şi s-a afirmat ca fiind cel mai dominant jucător de baschet din lume. 

5. Marissa Mayer

Marissa Mayer a surprins industria IT anul acesta când a preluat conducerea companiei Yahoo în luna iulie. Fosta angajată Google a făcut câteva schimbări importante la Yahoo, inclusiv redesenarea siteului şi lansarea unei noi interfeţe pentru email. Mayer mai face parte şi din consiliul de conducere al lanţului de magazine Walmart şi este un investitor strategic.

6. Elon Musk

Elon Musk este unul dintre cei mai de succes antreprenori de anul acesta. El a intrat în istorie atunci când compania sa, Space Exploration Technologies, a devenit prima companie privată care să cupleze o navă spaţială de Staţia Spaţială Internaţională în luna mai. Musk a înfiinţat şi Tesla Motors, care anul acesta a lansat primul sedan electric, Model S, câştigătoare a titlului de „maşina anului” din partea a trei reviste auto prestigioase. Elon Musk este poreclit Tony Stark din lumea reală (personaj genial al industriei hi-tech din filmul Iron Man – n.r.).

7. Pussy Riot

Pe 21 februarie, trei tinere dintr-o trupă punk rock, Pussy Riot, au susţinut o reprezentaţie anti-Putin numită „Punk Prayer” în Catedrala lui Hristos Mântuitorul din Moscova. Ele au devenit celebre în urma procesului în care statul le-a condamnat pe fiecare la câte doi ani de închisoare pentru defăimare.

8. Taylor Swift

Regina muzicii country pop, Taylor Swift, a avut un an foarte bun. Albumul ei, „Red”, este cu siguranţă, unul memorabil. Potrivit Billboard, „Red” a fost pe locul opt în topul celor mai bine vândute albume într-o săptămână, din 1991 încoace. Ultimul album care s-a mai vândut la fel de bine a fost „The Eminem Show”.

9. Kevin Systrom

Compania Instagram, înfiinţată de Systrom, a avut un an fenomenal. Siteul de găzduire a fotografiilor are o vechime de doar doi ani şi este deja foarte popular. La numai o lună de la lansarea din octombrie 2010, platforma online a adunat 1 milion de utilizatori. Compania Facebook a cumpărat în luna aprilie Instagram pentru 1 miliard de dolari. Astăzi siteul numără peste 100 de milioane de utilizatori.

10. Malala Yousafzai

Malala Yousafzai este o fată pakistaneză în vârstă de 15 ani care a militat pentru educaţia fetelor, împotrivindu-se interdicţiei Talibanilor. Malala a început să scrie în 2009 pentru BBC despre Talibanii care se împotrivesc educaţiei fetelor. În luna octombrie ea a fost împuşcată de către Talibani, dar a supravieţuit atacului şi a devenit un simbol al rezistenţei în Pakistan. Malala este în recuperare într-un spital din Marea Britanie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO