Business Internaţional

Cehii vor să acapareze Metro: Daniel Kretinsky vrea să cumpere încă 9% din retailerul german, ceea ce îi oferă posibilitatea de a achiziţiona întreaga companie

Cehii vor să acapareze Metro: Daniel Kretinsky vrea să...

Autor: Alex Ciutacu

21.09.2018, 16:34 805

Investitorul ceh Daniel Kretinsky încearcă să cumpere încă 9% din retailerul german Metro de la Ceconomy, potrivit unei declaraţii comune a celor două companii citate de Reuters.

Retailerul Metro, ale cărui acţiuni sunt în scădere cu o treime până acum de la începutul anului, a schimbat direcţia înspre businessul de bază, vânzând magazinele Kaufhof şi separându-se de lanţul de electronice Ceconomy anul trecut – lanţ care a rămas cu o participaţie de 10% în retailer.

Ceconomy a transmis că EP Global Commerce (EPGC), co-deţinut de Kretinsky şi de investitorul slovac Patrik Tkac, cumpără o participaţie de 9% în doi paşi, iniţial 3,6%, cu o opţiune de put pentru restul participaţiei. (n.red: opţiune disponibilă în achiziţionarea unor active care permite cumpărătorului să preia acele active la un preţ stabilit anterior).

Ceconomy transmite că se aşteaptă ca cei doi investitori să exercite opţiunea de a cumpăra restul participaţiei în următoarele nouă luni.

Cele două părţi nu au dezvăluit valoarea tranzacţiei.

În luna august, EPGC a ajuns la un acord de achiziţie pentru a cumpăra o altă participaţie în Metro de la fondul de investiţii Haniel. Acţiunile Metro au crescut în august la data acelui anunţ, deoarece şi Ceconomy a aruncat în piaţă vestea că ar putea pune la vânzare o parte din participaţie.

Dacă investitorul ceh exercită opţiunea de a cumpăra toată participaţia oferită, EPGC ar ajunge să deţină 31,5% din Metro, peste pragul de 30% necesar pentru a putea avea opţiunea de a cumpăra întreaga companie.

EPGC a transmis în cadrul unei declaraţii că investitorii au dat dovadă de flexibilitate faţă de ideea de a-şi creşte participaţia în Metro la 30% sau de a rămâne sub acest nivel.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO