Business Internaţional

Cehii calculeaza cat de bogati sunt

24.01.2007, 17:44 17

Salariile managerilor cehi sunt mai mici decat cele inregistrate in tarile Europei de Vest, desi diferenta dintre veniturile acestora si salariul mediu pe economie din Republica Ceha este tot mai mare, scrie Prague Daily Monitor.
Ultimul studiu realizat de Keinbaum, o companie germana de consultanta, indica faptul ca directorul unei divizii din Republica Ceha a unei companii multinationale inregistreaza un venit anual de 2,3 milioane de coroane cehe (82.000 euro), in timp ce salariul unui manager german este de aproximativ 7,2 milioane de coroane cehe (258.000 euro).
Salariile directorilor din Cehia se apropie de cele din Statele Unite si Europa mult mai repede decat veniturile inregistrate de angajatii de pe alte functii.
Salariul mediu, care include si pe cel al directorilor, era de patru ori mai mare anul trecut in Germania in comparatie cu cel din Republica Ceha, in timp ce salariile managerilor germani erau numai de trei ori mai mari decat cele ale managerilor cehi.
Ca nou membru al Uniunii Europene, Cehia este considerata o tara cu o economie in curs de dezvoltare, asadar salariile managerilor din aceasta tara inregistreaza o crestere mai rapida decat cele din Europa de Vest, a declarat Blake Wittman, directorul diviziei pentru Cehia si Slovacia a agentiei Spengler Fox.
Ritmul exact de crestere al veniturilor managerilor din Cehia nu poate fi aflat datorita Biroului Ceh de Statistica, care nu include veniturile celor bogati.
In ciuda acestui lucru, un studiu publicat recent a indicat faptul ca veniturile persoanelor cu cele mai mari salarii au crescut de patru ori din 1989.
Numarul cehilor cu venituri de peste 31.500 de coroane cehe (1.132 euro) a crescut in ultimul an cu 100.000, la 430.000, conform estimarilor realizate de Ministerul de Finante al Republicii Cehe. Acestia, desi reprezinta mai putin de 10% din totalul fortei de munca, vor plati aproximativ o treime din totalul impozitelor pe venit.
Veniturile realizate din colectarea de taxe vor atinge anul acesta 122 de miliarde de coroane cehe (4,38 miliarde de euro), cu 10 miliarde de coroane cehe (359 milioane de euro) mai mult decat anul trecut, conform estimarilor realizate de guvernul de la Praga.
Ponderea celor mai bogati cehi va creste de la 7% la 9% din totalul fortei de munca, pe masura ce companiile vor creste salariile, majoritatea dintre ele cu 5%. Pe de alta parte, numarul celor cu venit sub 11.500 de coroane cehe (413 euro) si care platesc cele mai mici impozite va scadea cu pana la 300.000. Salariul minim pe economie din Republica Ceha este in prezent de 8.000 de coroane cehe (287 de euro), in timp ce in Romania este de 338 RON (aproximativ 100 de euro), iar in Ungaria de 65.000 forinti (260 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO