Business Internaţional

Cehii au prins gustul creditelor

08.11.2004, 00:00 15

Datoria consumatorilor cehi se afla pe un trend ascedent, la fel ca numarul solicitantilor de credit, relateaza The Prague Post.


Anul trecut, Jirina Kustova a riscat si s-a indatorat cu peste 85.000 de coroane cehesti (2.703 euro), pentru a-si cumpara o masina. "Am riscat oarecum pentru ca nu aveam banii, asa ca am fost nevoita sa imprumut cele 85.000 de coroane (avansul in numerar) de la bunica mea", spune ea. "La inceput nu mi-a fost usor pentru ca trebuia sa platesc rata lunara si sa rambursez imprumutul bunicii mele, asa ca trebuia sa platesc de doua ori. Dar aveam nevoie de masina pentru ca imi trebuia mobilitate".


Kustova, in varsta de 30 de ani, nu este singura care isi rischeaza viitorul financiar. Consumatorii cehi sunt tot mai dispusi sa cumpere pe credit, si datoriile indivizilor au crescut continuu, de la sfarsitul anilor '90. Tendinta este raspunsul firesc la o optiune de plata pana acum indisponibila cehilor, si nu are sanse de a deveni o problema majora pentru economie, cu toate ca ar putea fi o problema pentru indivizii care iau prea multe credite, sustin analistii.




Datoria personala, in crestere


Datoria totala a gospodariilor cehe a cunoscut o crestere constanta in ultimii cativa ani. In 1998 si 1999, datoria raportata la nivelul activelor financiare era de 8%, fata de 15% in 2004, a aratat Ales Capek, consilier al conducerii Bancii Nationale Cehe.


Majoritatea datoriei o reprezinta creditele ipotecare, dar si creditele de consum au inregistrat un salt. Totalul creditelor de consum a fost de 63 miliarde coroane (2 miliarde euro) in primul semestru al lui 2004, in crestere cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Dar suma este mai mare in realitate. Ea nu reprezinta decat creditele bancare. Nu sunt luate in calcul creditele oferite de companiile private de imprumut precum Cetelem CR, care a acordat anul acesta credite in valoare de 4 miliarde coroane (127,21 milioane euro), cu 28% mai mult decat anul trecut, dupa cum sustine Irena Loukotova, sefa departamentului de relatii cu publicul si comunicatii de la Cetelem CR.


Si Ceska sporitelna a acordat mai multe credite de consum in acest an, a declarat Barbora Zavodska, corporate communication specialist la Ceska sporitelna. "De la inceputul anului pana la sfarsitul lunii septembrie, Ceska sporitelna a acordat credite de consum in valoare totala de 12,4 miliarde coroane (394,37 milioane euro), ceea ce reprezinta comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent o majorare de 24%", a afirmat ea.


Creditului mediu al companiei, de 85.000 de coroane, ii este asociata o dobanda de 8,9% sau 9,9%, in functie de tipul imprumutului, a explicat Zavodska. Volumul total al creditelor bancii se asteapta sa ajunga la 17 miliarde coroane (540,86 milioane euro) pana la finele anului in curs.


Cresterea datoriilor personale este, spun analistii, un raspuns firesc al consumatorilor la un nou produs. "In timpul acestei perioade vom observa o crestere a indatorarii mai rapida decat in alte tari, dar nu cred ca acesta este un fapt negativ, avand in vedere ca am inceput de la un nivel mai redus", a afirmat Capek. "Nu ma astept ca nivelul indatorarii sa-l atinga pe cel din Statele Unite, nici macar pe cel al altor tari din Uniunea Europeana", a continuat el.


Valoarea totala a datoriilor de consum, inclusiv a celor provenite din credite ipotecare, este de 9.500 miliarde dolari (aproape 7.422 miliarde euro). In multe tari europene, este de 4-5 ori mai mare decat suma din Republica Ceha.


"Sunt oameni care ar fi cumparat bunuri pe credit in urma cu cinci sau zece ani, dar pe atunci nu era nimeni care sa ofere astfel de produse financiare", a declarat Martin Kupka, economist sef la CSOB. "Pana in urma cu cativa ani, creditul de consum nu era disponibil pentru populatie, astfel ca boom-ul de acum este firesc", a continuat el.


Rata de neplata in cazul creditelor de consum este usor peste cea inregistrata in cazul creditelor ipotecare- exista mai putine stimulente pentru a pastra un televizor decat un apartament- cu toate acestea este putin probabil ca va afecta economia, este de parere Kupka. "Poate fi vorba de un dezastru personal pentru unii, dar din punct de vedere macroeconomic nu va fi o problema majora", a mai declarat el.


Pentru Kustova, imprumutul luat pentru a-si cumpara o noua Skoda Fabia a fost o decizie buna. O plata considerabila din partea fostului angajator i-a permis sa ramburseze bunicii sale imprumutul, si nu are nici o problema cu rata lunara de 116 euro.


"A fost o decizie buna", a spus ea. "Voiam o masina, si o masina noua. Si stiam ca daca as fi economisit bani sa o cumpar, n-as fi avut-o niciodata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO