Business Internaţional

Cehia, o ţară est-europeană ce nu vrea să audă încă de euro, a depăşit Spania, una dintre cele mai mari economii europene, la PIB pe cap de locuitor

Cehia, o ţară est-europeană ce nu vrea să audă...

Autor: Catalina Apostoiu

09.02.2021, 23:15 45023

În plină recesiune şi cu turismul la pământ, Spania, una dintre cele mai mari economii ale Europei, suferă un regres, alte ţări, în special din Europa de est avansând mai puternic la capitolul PIB pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare şi reducându-şi astfel distanţa faţă de economiile avansate, scrie El Pais, unul dintre cele mai răspândite ziare din Spania.

În anii ‘90, Cehia ieşea din communism şi producea numai două treimi din avuţia generată de Spania. Însă în trei decenii, aceasta a reuşit să devanseze economia spaniolă din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare. Estonia, Lituania şi Slovenia sunt la rândul lor pe punctul de a reuşi o performanţă similară.

Cifrele evidenţiază un regres al Spaniei, care şi-a redus distanţa faţă de economiile europene mai avansate până la criza financiară din 2008. De la crahul sectorului imobiliar, însă economia spaniolă s-a depărtat de ţările nord-europene, blocată la niveluri de avuţie similare celor ale Italiei şi Franţei.

Anul trecut, economia spaniolă a suferit un declin de 11%, cel mai puternic de la războiul civil de la sfârşitul anilor ‘30, în contextul pandemiei. Pandemia a adus şi o scădere record a sectorului de turism al ţării, iar dificultăţile din acest sector continuă şi sunt deosebit de semnificative, Spania fiind a doua cea mai populară destinaţie turistică din lume, potrivit Financial Times. Într-un an normal, industria reprezintă 12% din PIB şi 13% din rata ocupării forţei de muncă.

Este adevărat că PIB-ul pe cap de locuitor al Spaniei a avansat cu 50% în ultimii 30 de ani, scrie El Pais.

Însă acesta a crescut mult mai puternic în alte ţări, în special din Europa de est. Între timp, distanţa dintre Spania şi Germania s-a adâncit de la criza financiară, situându-se acum la nivelurile din 1997.

Cu alte cuvinte, la aproape 20 de ani de la adoptarea euro, spaniolii nu au înregistrat nicio convergenţă cu nemţii, care sunt în continuare cu aproximativ 25% mai bogaţi decât ei.

Cele mai recente date Eurostat arată că Cehia a devansat Spania între 2018 şi 2019. OCDE listează 2019 drept anul în care economia cehă a performat peste cea spaniolă, în timp ce după FMI acest moment a avut loc în 2020.

Cum au ajuns cehii la o astfel de performanţă? Răspunsul are în mare măsură legătură cu faptul că Cehia s-a transformat într-un subcontractor industrial pentru Germania. Industria şi exporturile reprezintă o parte mult mai mare din PIB.

Însă există şi alţi factori. Şomajul din Cehia este de doar 3%, faţă de 16% în Spania. Iar numărul slujbelor temporare este mult mai redus. Drept rezultat, inegalitatea este mai redusă.

Pregătirea profesională este de asemenea decizivă. În Spania, 30% din adulţii tineri nu au decât diplome de liceu, în timp ce în Cehia procentul este de 7%. Iar deşi numărul absolvenţilor de universitate este similar, mult mai mulţi cehi au studii profesionale.

În acelaşi timp, guvernul ceh cheltuie cu o jumătate de punct din PIB mai mult pe cercetare şi dezvoltare decât cel spaniol, iar finanţele sale publice sunt mai solide. Înainte de pandemie, exista un uşor excedent, iar datoria se situa la 30% din PIB comparativ cu 95% în cazul Spaniei.

Din 1997, Cehia şi-a redus constant diferenţa economică faţă de Germania, de la -40% la -23%. Spania a rămas la -23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO