Business Internaţional

Cehia introduce pensiile private obligatorii

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

23.01.2011, 23:44 25

Cehia va introduce pensiile private obligatorii (pilonul II),iar pentru a finanţa reforma sistemului de pensii, cea maiimportantă după căderea comunismului, va majora TVA pentru anumitecategorii de produse, scrie Prague Daily Monitor.

Această decizie vine într-o perioadă în care alte două ţări dinEuropa Centrală şi de Est au ales să inverseze procesul de reformăa sistemului de pensii. Astfel, Ungaria a decis să mute activeledeţinute de fondurile private de pensii în valoare de 11 mld. eurosub controlul statului, în timp ce Polonia va reduce contribuţiilece vor fi transferate către pilonul II. Cele două guverne aumotivat aceste decizii prin necesitatea de a reduce deficitelebugetare.

3% din veniturile cehilor cu vârsta sub 40 de ani vor fitransferate în mod obligatoriu în contul propriu deschis la un fondprivat sau garantat de stat. Persoanele cu vârste cuprinse între 40şi 50 de ani vor putea realiza acest transfer voluntar. Începând cuanul 2015, 4 procente din venituri vor fi transferate în contulprivat, iar din anul 2018 procentul va urca la 5%.

În urma transferului către fondurile private de pensii, statulva pierde venituri estimate între 25 şi 30 de miliarde de coroane(1,2-1,4 miliarde de euro) în primul an. Suma va creşte încontinuare în anii următori.

Pentru a acoperi costurile reformei va fi majorată TVA pentrucategoriile de produse care au acum tratament preferenţial.

În prezent, rata de bază a TVA se situează la 20%, iar TVAredusă este de 10%. Conform măsurilor convenite recent, o ratăunică de 19% a TVA urmează a fi introdusă.

Partidul Reformator s-a pronunţat împotriva introducerii uneirate unice a TVA, temându-se că preţurile alimentelor ar urma săcrească, însă primul-ministru ceh Petr Necas şi ministrul definanţe Miroslav Kalousek au susţinut această măsură.

Pe lângă măsura introducerii taxei unice a TVA, coaliţiaintenţionează să direcţioneze dividende de la companiile de stat,în principal firma energetică CEZ, către sistemul de pensii,potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Coaliţia vrea să compenseze majorarea preţurilor acordând celorsăraci beneficii sociale sporite, majorând pensiile persoanelor învârstă şi reducând contribuţiile sociale sau taxele pentrufamiliile cu copii.

Pe lângă sistemul pensiilor, guvernul ceh are în vederereformarea sistemului asigurărilor de sănătate şi a celui fiscal.În cadrul sistemului actual al asigurărilor de sănătate,tratamentele sunt acoperite de asigurări universale, nivelulcontribuţiilor private fiind foarte scăzut. Planul guvernului estede a majora plăţile private şi de a asigura o distincţie mai clarăîntre serviciile standard şi cele extra.

Alte măsuri de reformă vizează restructurarea sistemuluiimpozitului unic pe venitul personal, reducerea praguluicontribuţiilor individuale la asigurările sociale şi de sănătate,revizuirea legislaţiei din domeniul fiscal prin anulareamajorităţii excepţiilor de la plata taxelor.

Următoarele trei luni vor fi vitale în ceea ce priveştereformele ce vizează sistemul de pensii, al sănătăţii şi cel fiscalavute în vedere de guvernul ceh.

Măsurile de reformă, cele mai ample de la trecerea la o economiede piaţă, sunt menite să asigure o echilibrare a bugetului până înanul 2016 şi o stabilitate pe termen lung.

Agenţiile de rating au declarat că planurile de reformă suntcruciale pentru perspectivele ţării. O lipsă a reformelor ar ducela o creştere accelerată a volumului datoriilor, situat în prezentla un nivel scăzut comparativ cu alte ţări europene, de sub 40% dinPIB.

Ce schimbă cehii

n Introducerea pensiilor private obligatorii unde cehii cuvârsta sub 40 de ani vor transfera în mod obligatoriu 3% dinvenituri în contul propriu deschis

la un fond privat sau garantat

de stat.

n Urmează a fi introdusă o rată unică de 19% a TVA.

n Pentru sistemul asigurărilor de sănătate, planul guvernuluieste de a majora plăţile private şi de a asigura o distincţie maiclară între serviciile standard şi cele extra.

n Restructurarea sistemului impozitului unic pe venitulpersonal.

n Reducerea pragului contribuţiilor individuale la asigurărilesociale şi de sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO