Business Internaţional

Cehia a devenit cel mai mare distribuitor de jucării din Europa, graţie Lego

Cehia a devenit cel mai mare distribuitor de jucării din...

Autor: Catalina Apostoiu

27.12.2018, 00:07 1114

Cehia este cel mai mare distribuitor de jucării din Europa, cu exporturi de peste 50 miliarde de coroane (1,94 miliarde de euro) anual, relevă un nou studiu al UniCredit, potrivit radio.cz.

Lego, Playmobil şi seturi similare reprezintă două treimi din exporturi, deşi ţara exportă de asemenea diverse alte seturi şi păpuşi.

Împreună cu Slovacia, Cehia este ţara exportatoare de jucării cu cel mai rapid ritm de creştere din UE din 2014. “Cehia a preluat această poziţie pe piaţa europeană de la Germania în 2012, în principal datorită reorientării producţiei Lego dinspre ţările occidentale”, spune Patrick Rozumbersky, economist UniCredit.

Chia şi fără Lego, însă, Cehia s-ar situa pe locul doi la exporturi de jucării în EU, adaugă Rozumbersky.

Potrivit studiului UniCredit, numai patru ţări din UE exportă mai multe jucări decât importă, iar trei dintre acestea sunt în Europa centrală: Cehia, Slovacia şi Ungaria. A patra este Malta.

Toate ţările UE exportă în prezent mai multe jucării decât în 2005, cea mai mică creştere fiind înregistrată în cazul Italiei. În medie, exportul de jucării a crescut cu 150% din anul respectiv în ţările UE. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO