Business Internaţional

Cehia a avut excedent comercial de peste 100 de milioane de euro in aprilie

07.06.2007, 18:43 22

Cehia a inregistrat in aprilie, pentru prima data in ultimii 13 ani, un excedent comercial datorita scaderii importurilor de gaze si cresterii exporturilor de autovehicule, utilaje si electronice, scrie Bloomberg.
Excedentul inregistrat a fost de 3 miliarde de coroane (106 mil. euro), mai putin decat suma anticipata in martie, de 12,6 miliarde de coroane (443 mil. euro), dar un progres fata de deficitul inregistrat anul trecut de 1,4 miliarde de coroane (49 mil. euro), a anuntat biroul de statistica din Praga. Suma coincide cu estimarea facuta de Bloomberg pe baza unui sondaj realizat in randul a 15 economisti.
Excedentul comercial inregistrat a fost alimentat de productia de masini, piese de schimb si electronice, companiile cehe profitand de cererea crescuta venita dinspre Uniunea Europeana si care se datoreaza revitalizarii economice.
Excedentul comercial din aprilie este sustinut si de factori interni, cum ar fi sarbatorile legale, factorii sezonieri sau pretul petrolului, care a fost cu 9% mai scazut anul acesta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Raportul "ne da vesti bune, este prima oara dupa 1994 cand inregistram un exce-dent comercial in lunile acestea, iar exporturile si importurile au o crestere armonioasa", declara Radomir Jac, economist-sef la PPF Asset Management din Praga. "Aceste rezultate semnaleaza o economie care se bucura atat de o crestere robusta, cat si de o balanta comerciala echilibrata."
Comparativ cu luna aprilie a anului trecut atat exporturile, cat si importurile au inregistrat cresteri de 19,7%, respectiv 16,8%. Excedentul inregistrat in intervalul ianuarie - aprilie a crescut cu 13,6 miliarde de coroane (478 mil. euro) fata aceeasi perioada a anului trecut, atingand valoarea de 37,5 miliarde de coroane (1,3 mld.euro).
Guvernul si economistii se asteapta ca excedentul pentru anul acesta sa se situeze intre 50 de miliarde (1,75 mld. euro) si 80 de miliarde de coroane (2,8 mld. euro), o crestere semnificativa comparat cu excedentul revizuit inregistrat in 2006, de 43 de miliarde de coroane (1,5 mld. dolari).
"Evolutia favorabila a balantei comerciale reprezinta factorul principal care va duce la aprecierea coroanei", declara Martin Lobotka, economist la Ceska Sporitelna.
Alta crestere importanta se inregistreaza in sectorul energetic. Exporturile de energie electrica au crescut cu 15,9%, ajungand la 7,2TWh, iar importurile au scazut cu 15,7%, la 3,1TWh. Cehii au consumat cu 12% mai putina energie electrica in primele trei luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Iarna blanda a determinat un consum mai mic de energie in randul consumatorilor mici si mijlocii.
Pierderea din acest sector a fost diminuata de cresterea cererii de energie din partea marilor consumatori si a tarilor vecine.
Cel mai mare producator de energie electrica din Cehia, CEZ, isi indreapta atentia catre Europa Centrala si tarile din zona balcanica. Exportul de energie catre Germania a scazut cu 20% in primul trimestru, dar au fost inregistrate cresteri ale exporturilor catre Slovenia si Austria cu 114% si respectiv 47% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Michal Skalka, reprezentantul Cez, companie detinuta de statul ceh, declara ca deficitul de energie electrica din Europa Centrala si zona balcanica se datoreaza in mare masura inchiderii centralei atomoelectrice Jaslovske Bohunice din Slovacia, precum si a concurentei acesteia, centrala atomoelectrica Kozloduy din Bulgaria.
Cehia inregistreaza un excedent de energie electrica de mult timp, dar aceasta situatie se va schimba. Expertii cehi estimeaza ca in urmatorii 5-8 ani consumul intern de energie electrica va egala productia. Aceasta se datoreaza imbatranirii sistemelor tehnologice folosite la producerea energiei electrice, precum si lipsei de noi surse de energie care sa poata fi exploatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO