Business Internaţional

Cea mai puternică bancă de pe Wall Street se pregăteşte să intre într-o nouă eră. Cine sunt cei doi titani din industria bancară care ar putea să ajungă la conducerea Goldman Sachs după plecarea lui Lloyd Blankfein

stânga: David Solomon. dreapta: Harvey Schwartz

Autor: Alex Ciutacu

10.03.2018, 17:21 1048

Lloyd Blankfein se pregăteşte să plece de la conducerea Goldman Sachs Group la sfârşitul anului, sfârşindu-se astfel un parcurs de 12 ani care l-a transformat într-unul dintre cei mai longevivi şefi de pe Wall Street, potrivit Wall Street Journal.

Există posibilitatea ca Goldman să anunţe, după plecarea lui Blankfein, un transfer rapid de putere, uitându-se spre cei doi co-preşedinţi ai grupului, Harvey Schwartz şi David Solomon, au declarat surse pentru publicaţie.

Momentul schimbării se poate schimbă încă, iar Lloyd Blanfein, 63 ani, este cel care controlează plecarea. Cel mai probabil este că acesta se va retrage în acelaşi timp cu aniversarea de 150 de ani a grupului Goldman -  în 2019 – marcând astfel un moment istoric.

Blankfein glumeşte adesea spunând că va muri la birou, iar entuziasmul său pentru carieră i-a convins pe mulţi că acesta va mai rezista mult timp în poziţia de CEO. Gary Cohen s-a alăturat administraţiei Trump după ce s-a format profesional în ucenicia lui Blankfein. După plecarea acestuia, Solomon şi Schwartz au fost promovaţi.

La o şedinţă de consiliu din luna februarie, Blankfein i-a informat pe membrii board-ului cu privire la ce consideră el a fi punctele tari şi punctele slabe a fiecăruia dintre cei doi posibili succesori, dar nu şi-a împărtăţit preferinţele personale, au transmis sursele pentru WSJ.

Plecarea va încheia o carieră de 36 de ani a lui Blankfein în cadrul Goldman, acesta fiind fiul unui poştaş din Brooklyn, care a ajuns până în vârful Wall Street-ului. În 1982 acesta şi-a dat demisia de la locul de muncă unde era consilier fiscal şi s-a alăturat braţului de mărfuri al Goldman, în poziţia de comerciant de aur. A urcat în ierarhie în cadrul business-ului de trading şi a fost numit CEO în 2006, când Hank Paulson a devenit secretar al Trezoreriei.

Nu este clar ce va face bancherul după ce va părăsi poziţia de CEO, dacă acesta va pleca sau dacă va păstra poziţia de preşedinte al board-ului. Ultimii trei predecesori ai săi au preluat funcţii guvernamentale, o cale care nu pare atât de deschisă pentru Blankfein până acum.

Blankfein a stat la conducerea Goldman mai mult decât orice al bancher, de la Sidney Weinberg, care a decedat în 1969 până în prezent. Singurul bancher de pe Wall Street care a stat mai mult la conducerea unei bănci este James Dimon, CEO al JPMorgan Chase.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO