Business Internaţional

Cea mai mare tragedie din istoria modernă a Letoniei a dus la prăbuşirea guvernului

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

27.11.2013, 18:46 1881

Premierul leton Valdis Dombrovskis a demisionat, ducând astfel la desfiinţarea guvernului, după ce săptămâna trecută acoperişul unui centru comercial dezvoltat de o companie locală s-a prăbuşit ucigând 54 de persoane în ceea ce reprezintă cea mai mare tragedie de după 1991, când ţara şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, scrie AP.

„Având în vedere tragedia şi ceea ce a urmat, ţara are nevoie de un guvern care poate face faţă situaţiei“, a spus premierul după ce s-a întâlnit cu preşedintele Andris Berzins. Dombrovskis a fost cel mai longeviv premier din istoria Letoniei.

Poliţia a deschis o anchetă penală în privinţa cauzelor tragediei de săptămâna trecută. Printre posibilele explicaţii ale prăbuşirii acoperişului centrului comercial Maxima din capitala Riga sunt incluse greşeli de proiectare, materiale de construcţie de calitate slabă şi corupţia. În tragedie au murit trei salvatori.

Compania care a construit mallul, Re&Re, a anunţat că dacă va fi găsită vinovată, îşi va asuma întreaga răspundere. Dezvoltatorul îşi verifică acum toate proiectele, printre care un complex administrativ pentru Agenţia de Taxe, o sală de concert, Muzeul Naţional de Artă, o clinică şi mai multe clădiri de apartamente.

Dombrovskis a venit la conducerea guvernului în 2009, când economia intra într-o recesiune adâncă. El a fost renumit premier de două ori şi şi-a salvat ţara de la faliment. În prezent, economia letonă are una dintre cele mai rapide creşteri din UE. Pe 1 ianuarie, Letonia va intra în zona euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO