Business Internaţional

Cea mai mare ”puşculiţă” din lume creşte cu 285 de milioane de dolari pe zi. Fondul Suveran al Norvegiei este o maşină de făcut bani, şi a ajuns la randamente record

Cea mai mare ”puşculiţă” din lume creşte cu 285...

Autor: Ştefan Stan

22.08.2017, 15:24 466

Fondul suveran al Norvegiei, de 970 de milioane de dolari, a avut un randament de 2,6% în T2, urcând pentru al cincilea trimestru consecutiv, în condiţiile în care optimismul legat de peisajul economic global a impulsionat pieţele de capital, scrie Bloomberg.

Fondul a avut un profit de 202 miliarde de coroane, adică 26 de miliarde de dolari, potrivit unui anunţ al reprezentanţilor. Portofoliul de acţiuni al fondului a urcat cu 3,4%, pe partea de obligaţiuni a urcat cu 1,1%, în timp ce pe real estate creşterea a fost de 2,1%.

”Acţiunile fondului au performat în special bine până acum anul acesta”, a spus Trond Grande, director general adjunct al Norges Bank Investment Management. Fondul a avut un randament de 6,5% în primele şase luni ale anului, echivalentul a 499 miliarde de coroane, un record pentru acea perioadă.

El de asemenea a avertizat că trendul nu este obligatoriu să se păstreze constant. ”Nu ne putem aştepta la asemenea profituri pe viitor. Acest maxim record este datorat în mare parte faptului că fondul a devenit atât de mare”.  

Fondul Suveran al Norvegiei deţine 1,3% din acţiunile la nivel global. În cea mai mare parte, compania investeşte în companiile prezente în indicii bursieri principali, însă a început să îşi extindă operaţiunile şi către pieţele emergente. Recent, fondul a primit aprobare să îşi extindă portofoliul de acţiuni la 70% din deţinerile totale ale fondului, pentru a impulsiona câştigurile după ce Norvegia a început anul trecut să retragă bani din fond pentru prima oară în istorie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO