Business Internaţional

Cea mai mare fermă din lume a fost scoasă la vânzare

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

14.02.2011, 23:45 162

Cea mai mare fermă din lume este scoasă la vânzare după ce afost lovită de prăbuşirea preţurilor grâului în timpul crizeifinanciare, pentru ca mai apoi să fie afectată de secetă şi deincendii, scrie The Telegraph.

Ivolga, un conglomerat agricol care controlează 1,5 milioane dehectare de teren în Rusia şi Kazahstan, poartă în prezent negociericu Royal Bank of Scotland, cel mai mare creditor al său, pentrurestructurarea unui credit de 300 de milioane de dolari acordat în2007.

Analiştii estimează că în cadrul unui proces de vânzare ferma arfi evaluată la 600 - 1,2 miliarde de euro.

Anul trecut, Ivolga a cerut unei echipe de bănci de investiţiidin Europa şi Rusia să încerce să găsească un cumpărător pentru oparte din companie, după ce a decis că are nevoie de un partenerstrategic pentru a-şi finanţa în continuare dezvoltarea. Se credecă Vasili Rozinov, proprietarul companiei, nu doreşte să piardăîntreg controlul asupra acesteia.

Rozinov şi-a început afacerea ca director al unei ferme de stat,Sovkhoz. Din 1992, acesta s-a folosit de cunoştinţele şi contactelepe care le avea pentru a crea un business în tranzacţiile cucereale.

Ivolga controlează în prezent 800.000 de hectare de teren înKazahstan şi 700.000 de hectare în Rusia, pe care se cultivă înprincipal grâu.

"Sunt cea mai mare entitate individuală din lume, dar au unnivel foarte scăzut al productivităţii", spune Angus Selby,director de investiţii în agricultură în cadrul Altima Partners, unfond de hedging din Londra. "Au fost prinşi în furtuna perfectă din2008 şi 2009. Şi-au achiziţionat îngrăşămintele când piaţa se aflafoarte sus, iar apoi au vândut recolta pe o piaţă foarte scăzută şiau acumulat pierderi masive."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO