Business Internaţional

Cea mai mare banca europeana reduce din nou numarul angajatilor

01.10.2008, 18:06 18

UBS, banca europeana cu cele mai mari pierderi de pe urma crizei creditelor, va anunta astazi un plan de eliminare a aproximativ 1.900 de locuri de munca in cadrul diviziilor sale de investitii bancare si de venituri fixe, potrivit declaratiilor a doua persoane apropiate de companie, citate de Bloomberg.

In acelasi timp, ar urma sa fie eliminate si slujbele din segmentul de asistenta a staff-ului celor doua divizii. Disponibilizarile ar reprezenta 10% din totalul personalului angajat de companie in sectorul de investitii bancare.
Rohini Pragasam, purtator de cuvant al UBS din New York, a refuzat sa comenteze aceste informatii.
UBS restructureaza divizia de investitii bancare, pe care planuieste sa o separe de cea de administrare a activelor dupa ce operatiuni masive de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) au impulsionat clientii bogati ai bancii sa retraga fonduri pentru prima data in aproape opt ani.
Disponibilizarile se vor adauga celor 7.000 deja anuntate de UBS, care a suportat operatiuni de writedown si pierderi de pe urma creditelor estimate la 44,2 mld. dolari (30,7 mld. euro) inca de la inceputul crizei anul trecut.
"Este fara indoiala cel mai slab climat in ceea ce priveste angajarile pe care l-am vazut in ultimii 30 de ani pentru bancile europene", afirma Shaun Springer, director executiv al Napier Scott Executive Search din Londra.
Lehman Brothers, banca de investitii care si-a anuntat falimentul in urma cu doua saptamani, a eliminat 750 de slujbe din unitatile sale de venituri fixe si de management al investitiilor personale dupa ce discutiile pentru gasirea unui cumparator au esuat.
Nomura Holdings, cea mai mare firma de servicii finaciare din Japonia, a fost de acord sa cumpere unitatile de investitii bancare si de actiuni ale Lehman Brothers din Europa impreuna cu cea din Asia-Pacific. Barclay's, banca cu sediul la Londra, a achizitionat unitatea de investitii bancare americana a Lehman contra unei sume de 250 mil. dolari (173,8 mil. euro).
Reducerile de personal la nivel mondial ce se asteapta a fi operate de Lehman si UBS ar aduce numarul de slujbe eliminate din iulie 2007 incoace la mai mult de 131.700.
Guvernele europene au ajuns sa salveze cinci banci saptamana aceasta, in conditiile in care cea mai serioasa criza financiara de la Marea Depresiune (1929-1933) se extinde in afara granitelor Statelor Unite.
Belgia, Olanda si Luxemburg au fost de acord sa acorde un credit de 11,2 mld. euro bancii belgiano-olandeze Fortis pentru pachete minoritare de actiuni, in timp ce Belgia si Franta au oferit Dexia 6,4 mld. euro pentru a o salva de la colaps.
Bradford&Bingley a fost nationalizata de catre guvernul din Marea Britanie, Glitnir Bank din Islanda a fost si ea salvata de autoritatea nationala de supraveghere fFinanciara iar Hypo Real Estate din Germania a primit o garantie de credit din partea guvernului.
In Statele Unite, Congresul planuieste sa voteze din nou saptamana aceasta problema referitoare la planul de 700 mld. dolari (486 mld. euro) ce i-ar permite secretarului Trezoreriei sa cumpere active neperformante de la banci dupa ce eforturile guvernului de a scote la lumina companii precum American International Group, Fannie Mae si Freddie Mac nu au reusit sa restaureze increderea in piata. Camera Reprezentantilor a respins acest plan pe 29 septembrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO