Business Internaţional

Cea mai mare bancă din Polonia, PKO, intenţionează să se extindă în străinătate

PKO Bank Polski vrea să îşi menţină cota de aproximativ 20% din fragmentata piaţă poloneză prin achiziţia Nordea

PKO Bank Polski vrea să îşi menţină cota de aproximativ 20% din fragmentata piaţă poloneză prin achiziţia Nordea

Autor: Daniela Stoican

30.01.2014, 20:32 646

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, deţinută de stat, este inte­re­sată să se extindă în străinătate prin achi­zi­ţionarea altor bănci după ce va încheia preluarea subsidiarei locale a instituţiei scandinave de credit Nordea Bank, a de­clarat Jakub Papierski, membru al boar­dului de conducere al PKO, pentru publi­caţia americană The Wall Street Journal.

PKO Bank, care deţinea monopol asupra pieţei clienţilor individuali în vremea regimului comunist, a cumpărat anul trecut a zecea bancă în funcţie de active din Polonia pentru a-şi clădi o bază de clienţi printre polonezii bogaţi şi pentru a-şi proteja poziţia pe piaţă în faţa unor rivali mai mici, dar mai agre­sivi. Spre exemplu, banca spaniolă San­tander, cea mai mare din zona euro, a crescut în Polonia prin intermediul achiziţiilor.

PKO vrea să îşi menţină cota de aproximativ 20% din fragmentata piaţă poloneză prin achiziţia Nordea şi printr-o creştere treptată, dar acum se uită şi peste graniţele ţării, a spus Papierski.

„Pentru moment nu suntem intere­saţi să cumpă­răm o bancă în Polonia“, a explicat el. „Aceasta nu înseamnă că nu vom căuta achiziţii atractive în străi­nătate.“ În ultimii ani banca s-a modernizat mult, şi-a sporit eficienţa şi a ajuns să nu mai fie percepută ca un gigant care se mişcă greoi, ci mai degrabă ca o instituţie agilă care vizează clienţii mai tineri şi mai înstăriţi. Banca nu s-a bucurat de prea mare succes în străinătate – subsidiara sa Kredobank din Ucraina a avut chiar pierderi mari.

PKO se concentrează în prezent pe finalizarea fuziunii cu operaţiunile din Polonia ale Nordea, după ce a ajuns la un acord anul trecut să le cumpere pentru 2,83 miliarde de zloţi (922 milioane de dolari), a spus Papierski. Tranzacţia se derulează conform graficului, iar oficialul PKO se aşteaptă ca tranzacţia să fie aprobată în acest trimestru de autorităţile de reglementare. Fuziunea celor două unităţi ar urma să fie finalizată la începutul anului 2015.

Creditorul polonez intenţionează să consolideze reţeaua băncii Nordea şi baza de clienţi cu operaţiunile existente ale băncii PKO, folosind licenţa bancară a com­pa­niei scandinave pentru a-şi trans­forma fostul rival într-o bancă specializată în acordarea de credite imobiliare ipotecare, pe care să o folosească pentru a emite prin intermediul ei titluri financiare garantate cu ipotecă pentru a-şi finanţa nevoile de împrumut pe termen lung.

În paralel cu acest proces, PKO continuă să caute parteneri pentru o societate mixtă de bancassurance pe care banca intenţionează să o creeze. Parte­neriatul de acest tip ar oferi companiei de asigurări acces la reţeaua extinsă de sucursale şi de clienţi a băncii, în timp ce PKO speră să profite de pe urma tarifelor şi a noilor produse.

Presa poloneză a speculat că banca se va asocia cu cea mai mare firmă de asigurări din ţară, PZU, dar Papierski a spus că ar putea exista mai mulţi parteneri pentru tranzacţie. Decizia va fi luată peste două-trei luni, a mai spus el.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO