Business Internaţional

Cea mai mare bancă din Marea Britanie găseşte căi de a ocoli legislaţia europeană în acordarea de remuneraţii către bancheri

Cea mai mare bancă din Marea Britanie găseşte căi de...

Autor: Daniela Stoican

25.02.2014, 22:44 832

HSBC este prima bancă din Marea Britanie care îşi dezvăluie planurile de a ocoli restricţiile impuse de Uniunea Europeană privind bonusurilor bancherilor, scrie Bloomberg. Cea mai mare bancă din Marea Britanie intenţionează să acorde sume suplimentare pe care nu le numeşte bonusuri atât către şeful băncii, cât şi către mai multe sute de manageri, Şi alte bănci comerciale majore sunt aşteptate să procedeze la fel.

Uniunea Europeană restricţionează de la începutul acestui an bonusurile bancherilor, care nu mai pot depăşi echivalentul a două salarii anuale.

Şeful HSBC Stuart Gulliver va primi o remuneraţie fixă de 1,7 milioane lire sterline, în plus faţă de salariul de 1,2 milioane de lire sterline pe an, scrie the Guardian.

Suma fixă va fi plătită sub formă de acţiuni la trei luni o dată, astfel executivul va primi o sumă minimă de 4,2 milioane de lire sterline pe an, faţă de 2,5 milioane de lire pe an în prezent. Remuneraţii fixe similare, sub formă de acţiuni care nu pot fi vândute timp de cinci ani, vor fi acordate unui număr de 111 de bancheri de top de la HSBC, în timp ce alţi 554 vor primi plăţi suplimentare sub formă de cash.

„Lucrurile sunt mult mai complicate”, a spus Gulliver. „Noi am avut un plan de remunerare pe care l-au agreat acţionarii. Din păcate, din cauza directivei europene, a trebuit să îi aducem modificări. Nu este un lucru pe care ne-am fi dorit să-l facem”, spune şeful HSBC.

„Ar fi grozav dacă băncile ar depune la fel de mult efort pentru creditarea afacerilor mici şi în investiţiile în infrastructură cât pun în evitarea regulilor UE privind bonusurile”, spune în replică Frances O’Grady, secretarul general al TUC, o federaţie a sindicatelor din Marea Britanie.

Băncile de investiţii americane cu operaţiuni în Europa au luat deja măsuri pentru a majora nivelul de remunerare a unor bancheri date fiind limitele de bonusare impuse de UE. Grupul Goldman Sachs intenţionează să majoreze remuneraţiile fixe ale unor angajaţi cu vechime şi ale unor traderi din Europa, au declarat recent pentru Bloomberg surse care cunosc situaţia.

Autorităţile de reglementare europene întăresc regulile de remunerare a bancherilor pentru a evita acumularea de riscuri ce a dus la declanşarea crizei financiare în 2008. Băncile în schimb caută căi de a ocoli regulile mai stricte ale UE, care se aplică remuneraţiilor ce vor fi acordate în 2015 pe baza performanţelor de anul acesta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO