Business Internaţional

Cea mai mare bancă din Europa şi-a dublat profitul în primul trimestru al anului, la 6 mld. euro

Cea mai mare bancă din Europa şi-a dublat profitul în...

Autor: Ştefan Stan

07.05.2013, 15:16 1624

Profitul creditorului britanic HSBC, cea mai mare bancă europeană, după valoarea activelor, s-a dublat în primul trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind suma de 8 miliarde de dolari (6 miliarde de euro), în contextul în care datoria „neperformantă” s-a diminuat şi banca traversează un proces de restructurare, scrie Financial Times.  

HSBC a anunţat marţi un profit înainte de taxare de 8,4 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de 4,3 miliarde de dolari cât era anul trecut. Pierderile din datoriile neperformante au scăzut cu 51%, la doar 1,2 miliarde de dolari.  

“Ne-am întărit capitalul şi rămânem una dintre cele mai capitalizate bănci din lume, ceea ce ne permite să investim atât în creşterea organică, dar şi în creşterea dividendelelor”, a anunţat HSBC.

În ultimii doi ani, directorul executiv al băncii, Stuart Gulliver a dus un plan de restructurare a băncii, prin care peste 42.000 de slubje au fost destiinţate. Pentru a-şi putea atinge obiectivul de a economisi încă un miliard de dolari în 2013, Gulliver a anunţat încă o tranşă de disponibilizări, de această dată de 3.166 de persoane.

În decembrie 2012, HSBC a fost de acord să plătească o amendă de 1,3 miliarde de dolari către Departamentul de Justiţie şi 665 de milioane de dolari către autorităţile de reglementare din Statele Unite, în urma unei anchete care a durat mai bine de cinci ani şi care s-a concretizat în acuzaţii de spălare de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO