Business Internaţional

Cea mai hulită, dar şi cea mai puternică bancă de pe Wall Street începe să piardă bani

Cea mai hulită, dar şi cea mai puternică bancă de pe Wall Street începe să piardă bani

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

10.10.2011, 00:04 1180

Goldman Sachs, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume, ar putea înregistra pierderi de sute de milioane de dolari în al treilea trimestru fiscal, primele rezultate financiare negative de după criza financiară din 2008. Pierderile vor determina probabil banca să ia măsuri suplimentare pentru a reduce cheltuielile cu 1,45 mld. dolari (1,08 mld. euro), scrie The Telegraph.

În cadrul unui program amplu de restructurare, Goldman va concedia mai mulţi angajaţi foarte bine plătiţi şi îi va înlocui cu proaspeţi absolvenţi care se mulţumesc cu salarii mai mici. Totuşi, banca americană va menţine bonusurile acordate angajaţilor performanţi.

Situaţia în care se află una dintre cele mai mari instituţii de credit americane oglin­deşte vulnerabilitatea sistemului bancar american la criza datoriilor suverane din Europa. De altfel, rezultatele Goldman nu sunt decât una dintre veştile proaste venite dinspre băncile americane, care se confruntă cu o volatilitate ridicată a pieţelor, cu o creştere anemică a economiei americane şi cu operaţiuni de fuziuni şi achiziţii aproape inexistente. Mai mult, analiştii se aşteaptă ca multe companii să raporteze rezultate financiare negative pentru trimestrul trei.

Banca a anunţat anterior un program amplu de reducere a costurilor cu 1,2 mld. dolari până în 2012. Pierderile estimate pentru al treilea trimestru de analiştii UBS la 392 milioane de dolari (293 mil. euro) şi de omologii britanici de la Barclays la aproxi­mativ 180 de milioane de dolari (135 mil. euro) ar putea determina banca să ia măsuri suplimentare pentru a economisi încă 250 milioane dolari.

Specialiştii firmelor de recrutare de pe Wall Street apreciază că Goldman, alături de alte bănci americane, ar putea desfiinţa mai multe posturi pentru a acorda în continuare bonusuri angajaţilor perfor­manţi. Potrivit statisticilor, Goldman, alături de Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley şi Bank of America au alocat 65,7 mld. dolari (49 mld. euro) sub formă de compensaţii şi beneficii.

"Unii oameni va trebui să îşi ajusteze standardele de viaţă, dar suntem în con­tinuare banca numărul unu, iar când pieţele se vor reabilita şi viaţa va fi mai bună vom face bani din nou", a afirmat un repre­zentant al băncii.

Veniturile din trading ale băncilor americane au scăzut vertiginos în timpul verii datorită prăbuşirii pieţelor de capital, volatilităţii multor clase de active şi pesimismului investitorilor. Analiştii Credit Suisse estimează că trendul negativ înre­gistrat pe burse va diminua considerabil încasările Goldman, cu 37% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, divizia de investiţii a băncii ar putea înregistra o scădere a veniturilor cu 29%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO