Business Internaţional

Cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial e pe sfarsite: Economia mondiala isi revine, dar procesul este plin de obstacole, avertizeaza seful Bancii Centrale Europene

Cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial e pe sfarsite: Economia mondiala isi revine, dar procesul este plin de obstacole, avertizeaza seful Bancii Centrale Europene
24.08.2009, 00:00 125

Dupa ce au scapat de recesiune, germanii se asteapta la o crestere economica puternica in T3

 

Economia germana, cea mai mare economie a Europei, ar putea inregistra o crestere accentuata in trimestrul trei (T3), dupa ce tara a depasit in mod neasteptat recesiunea in trimestrul anterior, au declarat oficialii bancii centrale germane (Bundesbank), citati de Bloomberg.

"In linie cu conditiile economice mondiale mai bune, evolutia negativa ciclica a activitatii economiei germane s-a oprit in cel de-al doilea trimestru al acestui an", se arata in raportul lunar al Bundesbank. "In conformitate cu principalii indicatori, o accelerare pronuntata a ritmului de crestere al productiei totale ar putea fi inregistrata in trimestrul al treilea de la un nivel scazut."

Bancile centrale din intreaga lume au redus in mod agresiv ratele dobanzii, iar guvernele au cheltuit miliarde de dolari pentru a contracara cea mai severa scadere economica la nivel mondial din ultimii peste 60 de ani.

Companiile germane, de la Volkswagen la Siemens, au raportat castiguri peste asteptari in ultima luna, iar increderea investitorilor a urcat pana la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani in luna august.

Produsul Intern Brut al Germaniei a avansat cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de trimestrul anterior, cand a consemnat o scadere de 3,5 procente, conform datelor oficiale publicate pe 13 august.

Economia franceza a iesit la randul ei din recesiune, trecand pe crestere in cel de-al doilea trimestru.

Cresterea economiei franceze a fost anuntata cu surprindere de guvernul de la Paris, ministrul economiei Christine Lagarde anuntand la postul de radio RTL ca "datele sunt foarte surprinzatoare. Dupa patru trimestre consecutive de scadere, Franta iese in sfarsit din recesiune, iar cresterea economica redevine pozitiva".

Guvernul cancelarului german Angela Merkel a alocat aproximativ 85 mld. euro (121 mld. dolari) in vederea combaterii recesiunii, pachetul de stimulente incluzand scutiri de taxe si plati de 2.500 de euro destinate consumatorilor care renunta la automobilele vechi pentru a achizitiona automobile noi.

Pe 6 august, Banca Centrala Europeana a decis mentinerea ratei de referinta a dobanzii la un minim record de un procent. Eforturile guvernelor si bancilor centrale din intreaga lume "dau acum roade", se arata in raportul bancii centrale germane.

"Totusi, exista in continuare un nivel ridicat de nesiguranta", se arata in acelasi timp in raport. O redresare sustinuta depinde "in primul rand de mentinerea stimulentelor de pe partea exporturilor". (Catalina Apostoiu)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO