Business Internaţional

Cea mai dură luptă din SUA pentru hoteluri: Chinezii, sprijiniţi de fondul care a vrut să cumpere Banca Carpatica şi Piraeus, supralicitează Marriott pentru lanţul de lux Starwood

Cea mai dură luptă din SUA pentru hoteluri: Chinezii,...

Autor: Ştefan Stan

29.03.2016, 15:11 897

Chinezii de la Anbang Insurance tocmai au supralicitat pentru hotelurile Starwood, suma totală oferită ajungând la 14 miliarde de dolari cash pentru lanţul de lux, într-un ”război” al ofertelor cu Marriott, scrie Wall Street Journal.

Anbang a devenit un nume sonor în peisajul internaţional în ultimii ani după ce a cheltuit miliarde de dolari pentru a achiziţiona asiguratori şi hoteluri în jurul lumii. În februarie anul trecut, compania chineză a cheltuit aproape 2 miliarde de dolari pentru a cumpăra hotelul Waldorf Astoria, cel mai mare preţ plătit în istorie pentru un singur hotel din SUA.

Starwood a anunţat că Anbang a făcut luni o nouă ofertă de 14 miliarde de dolari cash pentru achiziţia lanţului hotelier, în ceea ce continuă a fi un război al ofertelor cu Marriott International, pornit la începutul lunii.

Marriott a anunţat că îşi păstrează cea mai recentă ofertă de cash şi acţiuni, în valoare de 13,6 miliarde de dolari, despre care lanţul hotelier spune că oferă ”valoare mai mare pe termen lung”.

Chinezii deja au făcut trei oferte care au fost refuzate anul trecut pentru acelaşi lanţ hotelier de lux. De fiecare dată, Anbang şi preşedintele grupului, Wu Xiaohui, erau întrebaţi de Starwood şi de bancheri cum au de gând să plătească. În mijlocului celei de-a treia întâlniri de negociere a preţului, Anbang şi-a retras oferta în mijlocul şedinţei după ce executivii Starwood au spus că nu vor putea accepta fără să ştie detalii despre finanţare şi de unde vin banii.

Reprezentanţii Starwood au spus că oferta din partea grupului Anbang include şi fonduri de investiţii precum J.C. Flowers şi Primavera Capital.

Fondul american de investiţii J.C.Flowers a vrut să intre şi pe piaţa românească prin achiziţia Carpatica şi Piraeus, după ce tranzacţia a eşuat în ultimul moment.

Apariţia lui JC Flowers în sistemul bancar românesc a fost o surpriză, având în vedere că nu sunt prea mulţi investitori interesaţi de piaţa bancară românească, care se chinuie să-şi regăsească creşterea. Având bani, intenţia lui JC Flowers era de a cumpăra rapid mai multe bănci, de a le consolida astfel încât să ajungă la o cotă de piaţă de 5% şi în cinci ani să devină o ţintă de achiziţie. BNR, care a apărat sistemul în perioada de boom de intrarea fondurilor de investiţii, preferând investitorii strategici, acum a devenit mult mai permisivă.

JC Flowers ar fi pus pe masă în România peste 550-600 mil. euro pentru cele două bănci. În cazul lui Piraeus tranzacţia era în jurul a 450 mil. euro (plata unei părţi din capital şi rambursarea parţială a liniilor de finanţare acordate băncii din România de la Atena).

Conform unor surse din piaţă, JC Flowers rămâne interesată de băncile româneşti şi se va uita la oportunităţile care vor apărea pe piaţă, dar intenţia este de a prelua ceva cu o cotă de piaţă care să se apropie de 1% şi care să-i dea posibilitatea să mai cumpere şi altceva.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO