Business Internaţional

Cea mai corectă ţară. Aici, dacă iţi pierzi portofelul cu bani, nu il ia nimeni şi îţi este adus acasă de către poliţie

Cea mai corectă ţară. Aici, dacă iţi pierzi...

Autor: Business Magazin

18.01.2020, 14:38 2140

Cu o populaţie care se apropie rapid de 14 milioane de oameni, milioane de produse sunt pierdute an de an pe străzile oraşului Tokio. Dar un număr uluitor dintre ele îşi găsesc drumul înapoi spre casă şi spre posesori. În 2018, peste 545.000 de cărţi de identitate au fost returnate proprietarilor lor de către Poliţia Metropolitană din Tokyo - 73% din numărul total de documente pierdute. De asemenea, 130.000 de telefoane mobile (83%) şi 240.000 de portofele (65%) şi-au găsit drumul înapoi. Adesea aceste articole au fost returnate în aceeaşi zi, scrie BBC.

„Când locuiam în San Francisco, îmi amintesc o ştire despre cineva din Chinatown care şi-a pierdut portofelul şi altcineva l-a dus la poliţie”, spune Kazuko Behrens, psiholog la SUNY Polytechnic Institute, New York, SUA. „A fost un caz atât de rar, încât cel care găsise portofelul a fost intervievat pe canalul local de ştiri şi a primit titlul <Om onest>. În Japonia însă, aceste acte de integritate nu sunt o raritate. Pentru japonezi e ceva obişnuit să înnapoieze sau să predea la poliţie un lucru găsit”, adaugă el.

Ce îi determină totuşi să predea obiectele? Se pare că nu este vorba de o recompensă. Dintre cele 156.000 de telefoane mobile care au fost înmânate în anul precedent, niciunul nu i-a fost oferit găsitorului sau păstrat de către stat. (Cele 17% cărora nu le-a fost găsit proprietarul au fost distruse.)

„Predarea unui articol pierdut sau uitat este ceva care se învaţă la o vârstă fragedă”, spune Masahiro Tamura, un avocat şi profesor de drept la Universittatea Sangyo din Kyoto. „Copiii sunt încurajaţi să predea obiectele pierdute poliţiei indiferent de valoarea acestora. Se întocmeşte un raport, iar produsul este luată în custodia poliţiei. Dar, dacă e vorba, de pildă, de o monedă de câţiva penny, poliţiştii uneori i-o oferă copilului care a adus-o drept recompensă.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO