Business Internaţional

Cea mai bună lună din ultimii 18 ani pentru economia britanică: În iulie, Marea Britanie a înregistrat cel mai mare excedent bugetar lunar al ultimiilor 18 ani

Cea mai bună lună din ultimii 18 ani pentru economia...

Autor: Tudor Ionescu, Mediafax

21.08.2018, 17:04 236

Marea Britanie a înregistrat un excedent de două miliarde de lire sterline la buget în luna iulie, având cele mai mari venituri din ultimii 18 ani, arată datele Oficiului Naţional de Statistică britanic publicate marţi.

Ultima dată când a fost raportat un excedent bugetar mai mare pentru luna iulie a fost în anul 2000 - 3,8 miliarde de lire sterline.

Pentru trimestrul doi, Oficiul Naţional de Statistică britanic a raportat şi cel mai scăzut nivel al împrumuturilor din ultimii 16 ani. Astfel, în intervalul aprilie-iulie 2018, împrumuturile au totalizat 12,8 miliarde de lire, cu aproximativ 8,5 miliarde de lire sterline mai puţin decât în aceeaşi perioadă de timp a anului trecut.

Conform estimărilor publicaţiei The Independent, dacă rata actuală a împrumutării se menţine pe întrega durată a anului fiscal 2018-2019, vor fi întregistrate împrumuturi totale de 24 de miliarde de lire sterline (echivalentul a 1,3% din PIB).

Oficiul Naţional de Statistică a indicat şi cheltuieli publice totale de 246,9 miliarde de lire sterline în intervalul ianuarie-iulie 2018, cu 1% mai mici decât anul trecut. Din acest total, două treimi au fost cheltuieli ministeriale, aproximativ o treime au fost cheltuieli cu asistenţa socială, restul fiind cheltuieli cu investiţii.

Nu în ultimul rând, a fost raportată o datorie publică de 1.584 de miliarde de lire sterline, echivalentul a 75,2% din PIB. Comparativ cu cifra raportată în urmă cu un an, datoria este cu 30,6 miliarde de lire sterline mai mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO