Business Internaţional

Cea mai bună carte de business a anului: The Man Who Knew, care spune povestea lui Alan Greenspan, puternicul bancher de pe Wall Street care a ghidat cu o mână de fier economia americană până să se prăbuşească în criză

Cea mai bună carte de business a anului: The Man Who...

Autor: Ştefan Stan

30.11.2016, 13:17 735

Cartea The Man Who Knew, a lui Sebastian Mallaby, a câştigat anul acesta premiul pentru Cea mai bună carte de business, oferit de Financial Times şi McKinsey.  The Man Who Knew: The Life and Times of Alan Greenspan este o nouă biografie bazată pe cinci ani de cercetare şi acces la Greenspan, în care Sebastian Mallaby prezintă o versiune nuanţată a uneia dintre cele mai influente personaje ale secolului 20, şi o avertizare pentru viitor. Povestea lui Greenspan, potrivit lui Mallaby, este o poveste a finanţelor modern, cu părţile lor bune şi rele.

Fostul preşedinte al Rezervei Federale Americane, Alan Greenspan, a fost aplaudat şi numit un ”maestro” omnipotent al economiei Statelor Unite, însă reputaţia sa a suferit puternic în urma crizei financiare din 2008.

Mallaby a fost de două ori finalist în cursa pentru câştigarea unui premiu Pulitzer, scrie pentru Washington Post şi este autorul mai multor cărţi care s-au bucurat de un succes internaţional, inclusiv best-sellerul Mai mulţi bani decât Dumnezeu. Cartea sa The Man Who Knew a câştigat premiul Cartea de Business a Anului, oferit de Financial Times şi McKinsey.

Născut cu un talent pentru statistici şi o reverenţă pentru mogulii căilor ferate din SUA , Greenspan a crescut din origini modeste în cartierul evreiesc din Washington Heights, New York, şi a ajuns la o carieră influentă în Washington. Când Greenspan a intrat pentru prima oară în sectorul public, ca un consilier şi analist politic pentru Nixon, ratele dobânzii erau reglementate, derivatele financiare abia existau şi valoarea dolarului era influenţată de aur. Până să se retragă, sistemul relativ reglementat a fost înlocuit de un sistem criticat de multă lume, aparent haotic şi liber pentru toată lumea.  

Pe măsură ce finanţele s-au schimbat la nivel mondial, Greenspan s-a schimbat şi el. Când era tânăr, el a fost influenţat de libertarianul Ayn Rand şi a apariţia FED a fost unul dintre dezastrele istoriei americane. Dar, lucrând cu Nixon şi cu preşedinţii americani care au urmat, Greenspan şi-a schimbat ideologia şi a devenit mai pragmatic, blocând chiar o serie de ideologii radicale economice din administraţia lui Reagan.

”Pentru că Greenspan a dominat politica monetară timp de două decenii, impactul său asupra istoriei este cel mai bine văzut prin perspectiva monetară”, a spus Mallaby. ”Pe de-o parte, el a limitat ingenios fluctuaţiile din inflaţie, pe de altă parte Greenspan a eşuat să limiteze bulele, iar acest eşec a fost mărit de fragilitatea financiară. Pentru că a avut politici monetare care au dus la stabilitatea preţurilor, nu la stabilitate financiară, Greenspan a permis fragilităţii din sistem să crească progresiv”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO