Business Internaţional

Ce vor „vestele portocalii“ din Italia: puterea la popor

Giuseppe Conte. Foto: Hepta

Giuseppe Conte. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

10.06.2020, 00:00 130

Dacă cineva i-ar întreba pe italienii care s-au adunat în ultima săptămână în pieţele publice purtând veste portocalii de ce sunt acolo, ar primi răspunsuri dintre cele mai diverse. Unii dintre ei sunt supăraţi pe premierul Giuseppe Conte şi sunt nemulţumiţi de felul în care guvernul acestuia a gestionat criza produsă de pandemie. Alţii sunt îngrijoraţi de vaccinuri, despre care spun că sunt folosite pentru a injecta mercur în venele oamenilor, sau de sistemul judiciar, sau de tehnologia wireless 5G. Unii spun că măsurile de carantină i-au lăsat fără mijloace de trai, scrie Politico.

Însă ceea ce îi uneşte este un sentiment de furie - şi un personaj carismatic, Antonio Pappalardo, un fost carabinier cunoscut de adepţii săi drept „generalul“. La un miting din Roma de pe 2 mai pentru sărbătorirea Zilei Republicii Italiene, Pappalardo a purtat o cravată portocalie strălucitoare şi a condus energic mulţimea cântând „Liberta, liberta, liberta!“. Fostul general s-a bazat pe o combinaţie de discursuri populiste şi naţionaliste. El a promis că va da puterea înapoi oamenilor. A insultat guvernul. Şi a protestat împotriva „fake news“ şi a criticilor venite din partea politicienilor şi a personalităţilor precum Vasco Rossi, una dintre cele mai cunoscute vedete rock din Italia. În mulţime, oamenii au strigat „nu vaccinului lui Bill Gates“ şi „5G ne omoară pe toţi“ şi s-au îmbrăţişat reciproc la insistenţa generalului că COVID-19 nu este o ameninţare reală.

Puţini purtau măşti şi Pappalardo i-a atenţionat pe cei care au făcut-o, spunând: „Nu pot să privesc o femeie în faţă fără să ştiu dacă este frumoasă sau urâtă“. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO