Business Internaţional

CE vede nori negri deasupra economiei europene

12.09.2008, 22:12 12

Marea Britanie, Germania si Spania ar putea intra intr-o perioada de recesiune economica in 2009, potrivit estimarilor Comisiei Europene, scrie BBC News.
Oficialii de la Bruxelles au declarat ca aceste trei state vor traversa doua trimestre consecutive de crestere economica negativa, ceea ce inseamna in termeni tehnici ca va trebui sa se confrunte cu recesiunea.
Comisia si-a redus din nou estimarile in ceea ce priveste cresterea economica a zonei euro, in ultimul raport care cuprinde previziunile sale privind economia, estimand ca cele 15 state care au adoptat moneda unica vor inregistra in medie o crestere economica de 1,3% in acest an, mai mica comparativ cu estimarile anterioare care situau rata de crestere economica la 1,7%.
Economia statelor care au trecut la moneda euro s-a contractat cu 0,2% in perioada aprilie-iunie, acesta fiind primul declin inregistrat de la infiintarea zonei euro, in 1999. Fenomenul a fost cauzat in special atat de scaderea exporturilor, cat si de reducerea cheltuielilor consumatorilor. Inflatia ridicata din regiune i-a determinat insa pe oficialii Bancii Centrale Europene sa mentina rata dobanzii la un nivel de 4,25%, fapt care nu ajuta deloc economiile aflate in declin ale statelor din zona euro.
In cel mai recent raport al sau, Comisia Europeana a avertizat asupra faptului ca inflatia ar putea ajunge la 3,6% in regiune, cifra care depaseste atat predictia anterioara de 3,2%, cat si tinta de inflatie de 2%.
Sub impactul efectelor negative ale crizei imobiliare si ale fluctuatiilor inregistrate pe pietele financiare, oficialii institutiei de la Bruxelles estimeaza ca economia Marii Britanii, care nu face parte din zona euro, ar putea scadea cu o rata anuala de 0,2% in fiecare dintre cele doua trimestre care urmeaza.
Expertii se asteapta la un al doilea trimestru de crestere economica negativa si in Germania si Spania, economiile acestor tari fiind asteptate sa se contracte cu 0,2%, respectiv 0,1%.
Previziunile sumbre vin sa completeze avertizarile venite la inceputul saptamanii din partea OECD, Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, care a declarat ca situatia ar putea fi si mai grava. Comisia Europeana a anuntat ca estimeaza o crestere cu 1,1% a economiei britanice in 2008, mai scazuta decat rata de crestere de 1,7% estimata anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO