Business Internaţional

Ce urme lasă pe harta Europei scăderile economice record din T2/2020: De la minus 20% în Marea Britanie, la minus 8% în Polonia. Cu cât a scăzut România se va afla vineri la ora 9:00

Ce urme lasă pe harta Europei scăderile economice...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.08.2020, 00:08 1295

Pentru că a lovit din toate părţile economiile mari şi mici deopotrivă,  actuala criză produce în Europa scăderi economice şi recesiuni record pentru ultimele decenii. Din datele disponibile până ieri pentru trimestrul II reiese că şocurile s-au resimţit puternic din Suedia, o ţară care nu a introdus măsuri drastice de lockdown dar este expusă la comerţul internaţional, şi până în Ungaria, cu o industrie dependentă de companiile auto germane.

Germania se confruntă astfel cu „recesiunea secolului“, declinul PIB din trimestrul II ştergând practic aproape toată creşterea economică din ultimii zece ani. Suedia, cu o scădere a economiei de invidiat în Europa Occidentală, de „doar“ 8,6%, contemplă totuşi cel mai mare picaj din ultimii 40 de ani. Marea Britanie, ai cărei turişti au devenit celebri în primăvară râzându-şi de pandemie, este knockout.

În Spania, actuala criză a şters şase ani de creştere. În Europa de Est, Cehia, care s-a dezvoltat în umbra Germaniei pentru a deveni cea mai matură economie din regiune, a raportat şi ea o contracţie record pentru trimestrul II. Economiile estice sunt influenţate de ce se întâmplă în vest, în special în Germania, dar în general şocurile se fac simţite cu o întârziere de 1-2 trimestre. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO