Business Internaţional

Ce trebuie să faci în avion ca să nu te îmbolnăveşti: Ghid de evitare a agenţilor patogeni

Ce trebuie să faci în avion ca să nu te...

Autor: Eduard Ivanovici

02.03.2020, 19:00 11702

Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii atunci când călătorim, experţii recomandă de cele mai multe ori să ne spălăm cât mai des pe mâini şi să păstrăm distanţa de oameni care sunt sau ar putea fi bolnavi, scrie npr.com.

Unde să îţi iei loc

Un studiu din 2018 spune că, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, ar trebui să îţi alegi un loc la fereastră. Vicki Hertzberg, biostatistician în cadrul Universităţii Emory, a condus studiul cu ajutorul oamenilor de ştiinţă de la Boeing.

Statistic, oamenii cu locuri la fereastră intră în contact cu mai puţin pasageri deoarece îşi părăsesc locul mult mai rar decât cei care stau lângă culoar. În consecinţă, se află la o distanţă mai mare de pasagerii care se plimbă pe culoar, evitând astfel persoanele bolnave.

Mărimea „zonei de transmisie” depinde de felul în care se transmite agentul patogen. De exemplu, poţi fi predispus la tuberculoză dacă te afli la două rânduri distanţă de cineva care are deja această boală şi zborul durează mai mult de opt ore.

În timpul epidemiei de SARS din 2002-2003, zona de transmisie s-a extins la trei rânduri în jurul pasagerului bolnav.

Precum gripa, noul coronavirus pare să se răspândească prin intermediul contactului apropiat şi cu ajutorul picăturilor aproape invizibile pe care le emitem atunci când strănutăm şi tuşim. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor recomandă o distanţă de doi metri de oricine a fost diagnosticat cu gripă sau cu noul coronavirus. Aşa că dacă o persoană tuşeşte exact lângă tine şi avionul nu este aglomerat, ar fi indicat să încerci să îţi schimbi locul.

Cum să îi protejezi pe ceilalţi

Dacă ai orice fel de afecţiune respiratorie, purtarea unei măşti chirurgicale şi pornirea aerului condiţionat ar putea preveni transmiterea.

„Dacă strănuţi sau tuşeşti, vei răspândi particule care pot fi inhalate de oamenii de lângă tine. Le pot contacta şi cu ajutorul mâinilor sau a suprafeţelor cu care intri în contact”, spune Hertzberg.

În cazul în care eşti bolnav şi nu ai mască chirurgicală, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să strănuţi în cot sau într-un şerveţel.

Chiar dacă şansele de a te îmbolnăvi atunci când zbori sunt mici, ar trebui să iei în calcul câteva aspecte

Hertzberg spune că riscul de a prinde o afecţiune respiratorie pe avion este destul de mic, în condiţiile în care există puţine rapoarte pe subiectul în cauză.

Cu ajutorul filtrelor cu randament ridicat, sistemele de aerisire din avioane aduc în permanenţă aer curat. „În anumite cazuri, aerul dintr-un avion este mai curat decât cel din clădirile de birouri”, spune Hertzberg.

Există o serie de comportamente care reduc substanţial riscul îmbolnăvirii.

În primul rând, trebuie să bei cât mai multă apă – în special când zborul este lung. Aerul din avion are un procent scăzut de umiditate şi are efecte asupra membranelor mucoase din interiorul nasului, făcându-l astfel mai puţin rezistent la infecţii.

În al doilea rând, vei dori să îţi ţii mâinile curate. Majoritatea infecţiilor sunt transmise când intrăm în contact cu o suprafaţă contaminată. De exemplu, atunci când apuci clanţa de la toaleta avionului, atingându-ţi apoi ochii, nasul şi gura. În aceste condiţii, cel mai indicat este un spray sau un gel dezinfectant cu cel puţin 60% alcool, pe care este indicat să îl foloseşti şi după ce ţi-ai clătit mâinile, deoarece apa din avioane este mult prea murdară.

 În 2004, Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) a găsit cantităţi imense de bacterii fecale în apa de băut a 15 din 327 de avioane testate. Cinci ani mai târziu, APM spunea că apa din avioane este bună de băut doar dacă nu ai un sistem imunitar slăbit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO