Business Internaţional

Ce spune Christine Lagarde despre deblocarea mecanismului de redresare al UE, care cuprinde şi deja-faimosul PNRR: „Sperăm să îl lansăm în a doua parte a anului”

Ce spune Christine Lagarde despre deblocarea mecanismului...

Autor: Alex Ciutacu

31.03.2021, 13:20 104

Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), speră ca blocajul legal generat în Germania pentru Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă să fie rezolvat cât mai repede, în contextul în care fondul cu o valoarea totală de 750 de miliarde de euro este aşteptat de întregul bloc european, potrivit Bloomberg.

Lagarde vrea ca provocările legale cu care s-a confruntat ratificarea mecanismului în Germania să fie rezolvate rapid.

„Astel încât să avem certitudinea rezultatului final. Nu vreau să mă hazardez, însă sper că vom găsi o cale să livrăm ceea ce am convenit”, a spus ea.

Curtea constituţională a Germaniei a pus în aşteptare autorizarea acordului celei mai puternice economii europene asupra fondului de revenire, întrucât analizează o solicitare care propune blocarea acestui fond în forma sa actuală.

Cererea către curtea constituţională a fost trimisă de grupul politic Buendnis Buergerwille, care susţine că UE nu ar trebui să aibă voie să emită datorie pentru a-şi finanţa programul de revenire.

Actuala amânare le permite judecătorilor să analizeze decizia care trebuie luată, iar publicaţia americană menţionează că astfel de paşi nu sunt ieşiţi din comun, iar o decizie interimară ar putea veni chiar în următoarele zile.

Cu toate acestea, dacă Germania decide să blocheze participarea la acest fond ar putea pune în pericol planul pentru întregul bloc european, întrucât mecanismul este format din granturi şi din împrumuturi la dobânzi avantajoase – iar multe state membre au nevoie disperată de acestea.

În cadrul mecanismului de 750 de miliarde de euro este cuprins şi deja-faimosul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Încă de la finalul anului trecut, companiile şi administraţiile urmăresc atât la nivel local, cât şi la nivel central, acest plan, şi pregătesc mari proiecte pe care încearcă să le finanţeze prin mecanismul de revenire.

PNRR este în stadiul de dezbatere, iar Guvernul se pregăteşte să meargă cu el la Bruxelles pentru a negocia cu Comisia Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO