Business Internaţional

Ce spun parlamentarii europeni despre Grecia: De la demonizarea foştilor şi actualilor lideri greci, la “vrem să lăsăm oamenii să moară?”

Ce spun parlamentarii europeni despre Grecia: De la...

Autor: Luiza Chiroiu

16.07.2015, 16:37 1063

Comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European a organizat joi dimineaţă o dezbatere în legătură cu situaţia în care se află acordul dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali.

Parlamentul grec a aprobat prin vot miercuri noaptea acordul la care guvernul de la Atena a ajuns cu creditorii internaţionali. Programul include mai multe reforme precum creşterea TVA şi reducerea pensiilor şi presupune acordarea de noi împrumuturi Greciei. Acordul urmează să fie votat în parlamentul Germaniei vineri.

Georgios Kyrtsos - Partidul Popular European / Partidul Noua Democraţie, Grecia

Criza greacă intră într-o nouă fază. Trebuie să aşteptăm până în octombrie-noiembrie pentru a vedea care e scenariul în care lucrăm.

Acum avem o economie în recesiune adâncă. PIB-ul va scădea cu 3-5% în acest an, punctul de plecare e negativ. Varoufakis (Yanis Varoufakis, fostul ministru de finanţe al Greciei - n. red.) a făcut tot ce a putut pentru a distruge economia greacă.

În Grecia tot pedepsim sectorul privat pentru a evita schimbările structurale.

Birocratia este enormă, statul cheltuie bani în van, pe care îi pierde, dimensiunea fondului de pensii este iarăşi o problemă.

E o probabilitate mare ca Syriza să se rupă, sper să evite această situaţie şi eventualele alegeri anticipate.

Maria Joao Rodrigues - Grupul Socialiştilor Europeni / Partidul Socialist, Portugalia

Acordul de acum nu oferă o soluţie echilibrată. Am fost mai aproape de o convenţie dreaptă până weekendul trecut, dar o metodă politică greşită a fost aplicată în ultimele zile. Este vorba despre metoda interguvernamentală, nu de cea comunitară.

Acum avem o înţelegere cu Grecia, care trebuie însă îmbunătăţită, în sectoare precum consolidarea fiscală.

Grecia are nevoie de reforme, dar nu putem face greşeli în ceea ce priveşte priorităţile Greciei.

De exemplu, la pensii, trebuie reforme, dar trebuie să avem gijă să nu tăiem pensiile familiilor sărace, ale căror unică resursă sunt exact pensiile, pentru a nu-i arunca în sărăcie pe cetăţenii greci.

Ne trebuie o soluţie urgentă pentru împrumutul „punte”, este bine că banii vin de la Mecanismul European de Stabilitate, asta înseamnă întoarcea la o metodă comunitară.

Trebuie ca Parlamentul European şi Comisia Europeană să joace un rol mai important în negocieri, în punerea în practică a acordului.

Roberto Gualtieri - preşedintele Comisiei de afaceri economice şi monetare / Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Europa / Partidul Democrat, Italia

Trebuie ca acest guvern grec să adopte reforme, însă nu este suficient. Nu este numai vina Greciei pentru situaţia din prezent. Cred că instituţiile europene trebuie să sprijine Grecia şi să o ajute să implementeze programul de reforme.

Îmi pare rău că s-a ajuns la aceste negocieri dure. Ne vom întâlni în mod regulat cu Eurogrup-ul, cu guvernul Greciei, pentru a ajuta guvernul de la Atena.

Ana Gomes - Grupul Socialiştilor Europeni / Partidul Socialist, Portugalia

Cred că este de netolerat situaţia de acum, este umilitor pentru Grecia. Unde este Comisia Europeană? Trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Acum nu facem decât să distrugem încrederea cetăţenilor în UE.

Peter Simon - Grupul Socialiştilor Europeni / Partidul Social-Democrat, Germania

Nu ar trebui să lăsăm oamenii din Grecia să fie afectaţi de ce se întâmplă, indiferent de cine e de vină. Trebuie să ne uităm la impactul pe care tăierea pensiilor îl va avea. Vrem să lăsăm oamenii să moară? Trebuie să punem în aplicare reforme, dar doar dacă acestea le permit oamenilor să trăiască bine.

Dimitrios Papadimoulis - Grupul Stângii Unite Europene / Coaliţia Stângii Radicale, Grecia

Să fim oneşti. Problemele Greciei sunt un rezultat al unui dublu eşec: al Greciei, al guvernuelor care zeci de ani au creat deficit bugetar, şi au strâns datorii. Nu e corect să se dea vina pe un guvern care este în funcţie de cinci luni pentru ce au făcut timp de zeci de ani. Este şi un eşec al Europei. Ce rol a jucat PE in negocieri? Niciunul. Dar Comisia? Doar rol secundar.

Cine a jucat rolul princial? Guvernul german şi aliaţii săi, care au încercat sî pedepsească Grecia.

Dacă vreti binele Greciei, Grexit trebuie eliminat din vocabularul tuturor. Schaeuble insista înca cu Grexit-ul.

Datoria Greciei va ajunge la 200% din PIB, iar FMI spune că nu e sustenabilă.

Nu avem încă un acord în adevăratul sens al cuvântului, nu ştim cum va arăta finanţarea prin împrumutul „punte”.

Gerolf Annemans - Grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţii / Belgia

A fost o greşeală că nu am realizat un Grexit organizat. Sper, la fel ca dl. Schaeuble, că aceste măsuri vor împinge Grecia în afara zonei euro. Am greşit, am ratat momentul unui Grexit organizat. Ne-a fost teamă că Portugalia, Spania îi vor urma exemplul.

Dariusz Rosati - Partidul Popular European / Platforma Obywatelska, Polonia

 Trebuie să ne asigurăm că acest program va fi implementat, pentru că nu există deloc încredere între Grecia şi creditori. Trebuie să avem girjă să monitorizăm de aproape implementarea programului.

Elisa Ferreira - Grupul Socialiştilor Europeni / Partidul Socialist, Portugalia

Vom face tot ce putem pentru a ţine Europa unită. Austeritatea nu a avut efectele dorite. Trebuie să reevaluăm faptul că austeritatea rezolvă problemele financiare. Austeritatea încetineşte creşterea economică, asta ne-a spus FMI.

 Trebuie să ne raportăm la comunitate, nu la guverne, pentru a lua decizii.

Siegfried Mureşan - Partidul Popular European / Partidul Mişcarea Populară, România

Europa a pierdut încrederea în acest prim-ministru (Alexis Tsipras - n.red.). S-a cerut aprobarea în parlamentul grec (de către Europa - n.red.), încredere care este esenlială pentru încheierea unui acord. Încrederea pierdută în Tsipras a jucat un rol important.

Codiiţiile sunt de aşa natură acum încât guvernul de la Atena trebuie sa livreze, apoi Europa face plăţile. Dacă nu implementează o reformă, ratează un termen limită, ghilotina cade automat, plăţile nu vor mai fi efectuate.

E clar că Grecia are nevoie de reforme structurale pentru a-şi redobândi competitivitatea. Statul trebuie reformat, în zone ca administraţia publică, legea pensiilor, legea salarizării, buna colectare a taxelor. Dar are acest guvern suficient capital politic pentru a efectua reformele?

Costul salvării Greciei este mai mare acum decât în urmă cu câteva luni, iar acesta va fi suportat de poporul grec. Riscul este mai mare şi pentru contribuabilul european.

Dacă Tsipras livra refoprmele promise, se ajungea mai uşor la un acord, nu se mai ajungea la închiderea băncilor, de exemplu, şi se evita această situaţie şi recesiunea din acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO