Business Internaţional

Ce spun experţii: Dacă premierul Marii Britanii obţine un acord Brexit , lira sterlină va „exploda”

Ce spun experţii: Dacă premierul Marii Britanii obţine...

Autor: Iulian Tenchiu

15.09.2019, 12:05 12252

Lira sterlină s-ar putea tranzacţiona şi pentru 1.50 dolari, în cazul în care Boris Johnson va obţine un acord privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, este de părere un specialist care lucrează în cadrul cunoscutei bănci de investiţii americane Morgan Stanley, scrie CNBC.

„În cazul în care va fi vorba despre un acord, lira va fi „catapultată” în faţa dolarului şi va ajunge să se tranzacţioneze şi pentru 1.50 de dolari”, a declarat Hans Redeker, şeful departamentului de FX din cadrul băncii Morgan Stanley.

Lira sterlină s-a depreciat puternic săptămâna trecută, tranzacţionându-se pentru 1.20 dolari şi amintind de prăbuşirea din octombrie 2016.

Boris Johnson urmează să se întâlnească cu liderii Comunităţii Europene în cadrul unui summit care se va desfăşura între 17 si 18 octombrie. Britanicii se aşteaptă ca premierul  să obţină prin intermediul negocierilor un acord comercial, înainte de divorţul Marii Britanii de UE, care a fost programat pentru 31 octombrie

Chiar şi în cazul încheierii unui acord, lira încă riscă să se confrunte cu o depreciere puternică, este de părere traderul Hans Redeker.

Miercuri, Hong Kong Exchanges & Clearing, compania care controlează bursa din Hong Kong, a lansat o ofertă neaşteptată de 36,6 miliarde dolari pentru preluarea London Stock Exchange Group (LSEG), compania care operează bursa de la Londra, potrivit Bloomberg.

Potrivit lui Redeker, această mutare nu ar trebui să surprindă pe nimeni, având în vedere valoarea curentă a lirei sterline.

„Când te uiţi la această mutare, te gândeşti că în cel mai rău caz lira va ajunge la 1.15 dolari, iar pe fondul unor astfel de situaţii îşi fac apariţia investitorii de cursă lungă. Pe viitor vom vedea mai multe oferte de genul celei lansate de Hong Kong”, a mai spus Redeker.

La momentul redactării articolului lira se tranzacţiona pentru 1.25 dolari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO