Business Internaţional

Ce spun economiştii români despre situaţia fără precedent a Greciei

Ce spun economiştii români despre situaţia fără precedent a Greciei

Forţat de UE şi FMI să le facă viaţa mai grea conaţionalilor săi, premierul George Papandreou a devenit inamicul numărul unu pentru mulţi greci

Autor: Bogdan Cojocaru

14.06.2011, 23:49 3934

Standard & Poor's a retrogradat ratingul suveran al ţării cutrei trepte, la "CCC", care nu mai este acordat niciunei ţări dinlume, din cauza "posibilităţii tot mai mari" ca statul să fienevoit să-şi restructureze datoriile în următoarele 12 luni şi sădevină astfel primul membru al zonei euro care intră înincapacitate de plată.

Grecia are acum cel mai scăzut rating suveran din lume, sub cel alunor state precum Ecuador, Pakistan sau ţări exotice ca Jamaica şiGranada, scrie Financial Times. Ecuadorul este încă izolat pepieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 înincapacitate de plată.
Păreri diferite
Părerile economiştilor români sunt împărţite în legătură cuposibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată. Astfel,economistul Liviu Voinea apreciază că "statul elen este deja înincapacitate de plată, iar datoriile vor fi restructuratecontrolat, adică se va plăti doar o parte din datorii". LucianAnghel, economist-şef la BCR, consideră că "termenul de defaulteste exagerat, iar Grecia va recurge la o restructurare adatoriilor". La rândul lui, analistul economic Aurelian Dochiaspune că "dacă nu va mai primi ajutor financiar extern, Atena nuare altă soluţie decât să intre în incapacitate de plată".
"Efectele unui evenutal default sunt greu de apreciat deoarece nuexistă un precedent care să fi apărut într-un cadru asemănător.Totuşi un astfel de eveniment ar pune în pericol euro şi zona euro,deoarece o mare parte a datoriilor elene este concentrată la BCE",spune Dochia.
În cazul României, efectele s-ar canaliza pe două direcţii,respectiv sectorul bancar şi pieţe. Astfel, dacă Grecia intră înincapacitate de plată, băncile elene vor avea mari dificultăţi definanţare de pe pieţele internaţionale, iar aceste probleme potafecta subsi­diarele de pe piaţa locală. Mai mult, "pentru aacoperi deficitul de finanţare, băncile-mamă greceşti ar puteavinde din unităţile din străinătate", mai spune Dochia. Pe pieţe,investitorii vor începe să discrimineze din ce în ce mai mult întreţările europene. Voinea, mai optimist, crede că investitorii grecinu vor retrage capital pentru a-l transfera la ei în ţară.
"În opinia noastră, este tot mai probabil ca Grecia să-şirestructureze datoriile într-un mod care, sub condiţiile oricăruipachet de finanţare adiţională furnizat de creditorii oficiali (UEşi FMI), ar avea ca rezultat unu sau mai multe default-uri dupăcriteriile noastre. Riscurile implementării programului de împrumutUE/FMI se înmulţesc, având în vedere nevoile de finanţare încreştere ale Greciei şi neînţelegerile politice interne privitoarela condiţiile cerute", îşi motivează S&P decizia.
Ar putea ajunge şi mai rău
Calificativul Greciei este cu doar patru trepte mai sus de defaultşi are perspectivă negativă, ceea ce sugerează că o nouăretrogradare este posibilă în următoarele 12-18 luni, scrie agenţiade presă Thomson Reuters.
"Perspectiva negativă sugerează că retrogradarea la «SD (defaultselectiv - n. red.)» este posibilă dacă Grecia recurge larestructurarea datoriei sau la extinderea termenelor de scadenţăsub condiţii care ar constitui, după criteriile noastre, un schimbpăgu­bitor", menţionează agenţia.
Guvernul elen critică decizia agenţiei, susţinând că aceasta nu iaîn considerare discuţiile "intense" dintre oficialii europeni careau ca scop rezolvarea problemelor financiare ale ţării. "Grecia vaintra în incapacitate de plată - este o chestiune de timp şi nu deşanse. Este o problemă de solvabilitate şi nu una de lichiditate,care poate fi rezolvată doar printr-o restructurare a datoriei", ade­clarat pentru Bloomberg Vincent Truglia, di­rector executiv alfondului american de investiţii Gra­nite Springs Asset Managementşi fost analist al Moody's, o altă mare agenţie de evaluarefi­nanciară.
S&P a subliniat că ratingul de recuperare a da­toriilorgreceşti este "4", ceea ce înseamnă că, potrivit estimăriloragenţiei, deţinătorii de obligaţiuni pot recupera între 30% şi 50%din investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO