Business Internaţional

Ce se va intampla cu preturile locuintelor din Statele Unite?

27.09.2007, 14:36 11

Din 1960 pana in anul 2000 atat pretul mediu al unei locuinte, cat si venitul mediu al unei familii in Statele Unite au ramas constante. Cresterile ocazionale de pe piata imobiliara, cum a fost cea din anii '80, au cauzat la vremea respectiva fluctuatii, dar preturile au revenit intotdeauna la normal, scrie International Herald Tribune.
In anul 2000 o locuinta in America costa circa 130.000 de dolari (93.000 de euro), triplul venitului mediu intr-o gospodarie. A urmat apoi o perioada de crestere economica cum nu se mai vazuse pana atunci. Pana in 2006 rata de crestere a preturilor la locuinte a urcat cu 4,5%. Pentru a atinge cotele normale, preturile la case ar fi trebuit sa scada cu aproape o treime, iar in zone ca Florida, California sau nord-estul tarii, chiar mai mult.
Exista speranta ca prabusirea pietei imobiliare nu va fi atat de severa, dar, pe de alta parte, va mai dura o perioada destul de lunga. Acesta este motivul pentru care banca centrala americana (Fed) este atat de ingrijorata.
Depasind asteptarile analistilor de pe Wall Street, Fed a anuntat recent reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,5%, in conditiile pregatirilor de recesiune. La numai doua luni dupa ce presedintele Fed, Ben Bernanke, si-a declarat ingrijorarea in legatura cu nivelul inflatiei, el a luat parte la prima micsorare a ratei dobanzii operata de Fed in ultimii patru ani.
In ultimele sase saptamani actiunile s-au depreciat, investitorii au devenit paranoici, iar criza imobiliara s-a extins si in alte sectoare ale economiei. Saptamana trecuta a adus noi rapoarte ingrijoratoare despre vanzarile din sectorul de retail si despre productia industriala, ambele fiind in declin.
Restul economiei pare destul de robusta pentru a evita o criza majora, dar falimentul segmentului imobiliar va influenta puternic piata in urmatorii ani.
Robert Barbera, economist pe Wall Street, spunea acum cateva luni ca o stagnare a preturilor este cea mai probabila urmare a crizei, si nu un declin major.
Barbera, unul dintre economistii care au prezis reducerea ratei dobanzii de politica monetara de catre Fed, spune ca acum, din cauza scaderii dramatice a vanzarii de locuinte si a tacticilor dezvoltatorilor, "trebuie sa revin asupra acelei previziuni."
Luna trecuta, in California, din cauza ipotecilor greu de achitat, vanzarile la locuinte au scazut mult mai rapid decat in primele luni ale anului.
La Los Angeles, in luna august, s-au vandut cu 35% mai putine locuinte decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform unei analize realizate de DataQuick Information Systems. In San Francisco si San Diego, vanzarile au scazut cu 31, respectiv 20%.
Alan Greenspan, predecesorul lui Bernanke la conducerea Fed, se afla in plina campanie de popularizare a memoriilor sale publicate sub numele de "The Age of Turbulence". Greenspan nu ezita sa-si apere decizia de a trata cu calm si rabdare creditele ipotecare scapate de sub control, mai ales ca preturile la locuinte in lume sunt in crestere.
Fostul presedinte al Fed a declarat in diverse talk-show-uri ca o criza se recunoaste cel mai adesea dupa urmari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO