Business Internaţional

Ce se ascunde în spatele datelor din SUA privind şomajul. Criticii spun că un fals

Ce se ascunde în spatele datelor din SUA privind şomajul. Criticii spun că un fals

Foto AFP

Autor: Radu Bostan

08.10.2012, 00:03 1659

Cele mai recente statistici referitoare la piaţa muncii din Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, arată că rata şomajului a scăzut în septembrie la cel mai redus nivel din timpul mandatului de preşedinte al lui Barack Obama. Cum economia şi crearea locurilor de muncă sunt arme grele de luptă între candidaţii la preşedinţie, susţinătorii lui Obama au prezentat noile date ca o dovadă că măsurile actualei puteri au funcţionat. Criticii au acuzat însă Departamentul Muncii că a falsificat cifrele pentru a-i oferi lui Obama un avantaj în alegerile de luna viitoare.

Datele oficiale arată că rata şomajului a scăzut la 7,8% luna trecută, ceea ce este greu de crezut având în vedere că economia americană a creat doar puţin peste 100.000 de locuri de muncă, scrie MarketWatch. Datele provin din două sondaje diferite. Pentru primul, Departamentul Muncii chestio­nează 141.000 de companii şi agenţii guvernamentale care asigură în jur de 486.000 de locuri de muncă, asupra angajărilor noi. Numărul de joburi noi este calculat în funcţie de răspunsurile acestui eşantion reprezentativ. SUA au adăugat 114.000 locuri de muncă în septembrie şi 146.000 în al treilea trimestru al acestui an. Economia americană trebuie însă să creeze cam tot atâtea joburi în fiecare lună pentru a ţine pasul cu sporul natural al populaţiei cu vârstă de muncă. La acest ritm al angajărilor, Statele Unite vor avea nevoie de trei ani pentru a recupera toate locurile de muncă pierdute în recesiune. Al doilea sondaj priveşte rata şomajului. Pentru a o calcula, guvernul trimite chestionare la 60.000 de gospodării americane. Membrii acestora sunt consideraţi angajaţi dacă au lucrat în ultima săptămână şi şomeri dacă nu au lucrat, dar şi-au căutat de lucru în ultimele patru săptămâni. Pentru septembrie, 873.000 de persoane au declarat că s-au angajat, acesta fiind cel mai mare avans lunar din ultimii 29 de ani.

Discrepanţele mari între cifrele extrase din cele două măsurători nu sunt însă ceva neobişnuit. Explozia de angajări înregistrată în septembrie a fost precedată de o scădere cu 314.000 a numărului persoanelor cu loc de muncă, cumulat în iulie şi august. Deşi este imprecis pe termen scurt, sondajul gospo­dăriilor este util ca indicator al schimbărilor de climat economic, pentru că în general evidenţiază creşteri sau declinuri înaintea sondajului companiilor.

Noul raport ascunde însă veşti mai puţin îmbucurătoare. Rata U-6, in­dicator care ia în calcul persoanele subocupate (angajaţi supracalificaţi sau ca­re lucrează part-time dar care vor să muncească cu normă întreagă) şi cele care au renunţat să-şi mai caute de lucru, a stagnat la 14,7%. Dacă rata de participare nu ar fi scăzut atât de mult în ultimii trei ani, rata şomajului ar fi fost de fapt de 9,8%, potrivit economistului Peter Morici, citat de CNBC. În ace­laşi timp, numărul persoanelor şomere pentru mai mult de 27 de săptă­mâni s-a redus sub 5 milioane pentru prima oară din iulie 2009. Pe de altă parte, durata medie a şomajului a crescut la 39,8 săptămâni, aproape de ma­ximul de 40,9 săptămâni din noiembrie 2011. Poate cea mai elocventă veste este că numărul angajaţilor part-time a urcat cu 582.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO