Business Internaţional

Ce scrie presa internaţională după decizia surpriză a guvernului Dragnea/Grindeanu de a adopta OUG privind graţierea

Ce scrie presa internaţională după decizia surpriză a...

Autor: Ştefan Stan

01.02.2017, 01:28 5046

Guvernul României plănuieşte să decriminalizeze o serie de abuzuri de putere printr-o ordonanţă de urgenţă care ar putea încuraja corupţia, scrie Reuters în baza unui anunţ al procurorului general.

Noul cabinet de stânga a dezvăluit luna aceasta planurile de a acorda graţiere şi de a de-criminaliza o serie de infracţiuni. Măsurile au pornit cele mai ample valuri de proteste din 1989, de la căderea Comunismului, potrivit Reuters, şi au atras critici din partea preşedintelui, sistemului judiciar, grupurilor civice şi diplomaţilor.

Washington post scrie că proteste puternice au erupt în mai multe oraşe din România după anunţ. În afara clădirii Guvernului, protestatarii numesc PSD-ul ”ciuma roşie” şi acuză guvernarea că a adoptat ordonanţa ”noaptea, ca hoţii”, scrie Washington Post. 

Potrivit Laurei Codruţa Kovesi, şefa DNA, ”măsura va face lupta anti-corupţie irelevantă”, titrează Associated Press. Kovesi a spus că DNA a operat peste 1.170 de cazuri de abuz în serviciu în ultimii trei ani, cu daune de peste 1 miliard de euro. 

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o orodonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

El a precizat că primele două proiecte de lege vor merge la Parlament în procedură de urgenţă.

''Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează graţierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului'', a spus Iordache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO