Business Internaţional

Ce scrie presa engleză: O achiziţie a BP de către Exxon, posibilă cu adevărat?

Ce scrie presa engleză: O achiziţie a BP de către...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2017, 00:00 493
Acţiunile BP au înregistrat cea mai puternică creştere din acest an după ce un ziar londonez a scris despre zvonurile potrivit cărora Exxon Mobil i-a informat pe acţionari cu privire la o potenţială preluare, scrie Bloomberg. Deşi o ofertă pentru BP nu poate fi exclusă, zvonuri privitoare la interesul manifestat de Exxon faţă de această companie circulă de ani întregi, iar analiştii spun că un acord între cele două companii este puţin probabil. "Anunţul privitor la Exxon şI BP pare să fie un simplu zvon pentru că nu pare să existe cu adevărat o potrivire de natură strategică între cele două companii", a declarat Anish Kapadia, analist la Tudor, Pickering, Holt & Co. International. "Ar rezulta o companie care ar putea fi prea mare şi prea complexă pentru a putea fi administrată". Actualul declin al preţurilor petrolului s-a soldat doar cu o tranzacţie, achiziţia de către Royal Dutch Shell a BG Group în schimbul a 54 miliarde de dolari anul trecut. Alte companii din sector au preferat să încheie achiziţii mai mici pentru a ţine de cash şi a-şi proteja bilanţurile. Deşi preţurile petrolului şi-au revenit de la minimele pe 12 ani atinse anul trecut, companiile nu sunt încă sigure că revenirea va fi una sustenabilă. 

ŞI totuşI, Exxon dispune de unul dintre cele mai solide bilanţuri din industrie şi nu a mai încheiat o tranzacţie de o asemenea amploare de la valul de consolidare din sectorul petrolier de la sfarşitul anilor í90. Spre deosebire, BP s-a restrans semnificativ din momentul în care deversarea petrolieră din 2010 a obligat-o să pună deoparte peste 54 miliarde de dolari pentru daune şi penalităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO