Business Internaţional

Ce şanse de reuşită are taxa pe averea bogaţilor pe care Obama o va propune astăzi

Ce şanse de reuşită are taxa pe averea bogaţilor pe care Obama o va propune astăzi
19.09.2011, 11:32 1114

Preşedintele SUA, Barack Obama, va propune creşteri de taxe în valoare de 1.500 miliarde de dolari pentru următorii zece ani, vizând în principal pătura cea mai bogată a populaţiei, în cadrul planului de reducere a deficitului cu 3.000 miliarde de dolari, au declarat pentru Bloomberg surse oficiale, conform Mediafax.

Obama îşi va prezenta propunerile luni dimineaţă la Casa Albă, programul elaborat de administraţie având rolul de recomandare pentru comisia din Congres care trebuie să găsească măsuri de reducere a deficitului bugetului federal cu cel puţin 1.500 miliarde de dolari.

Comisia trebuie să ajungă la un acord până pe 23 noiembrie.

Propunerile lui Obama anunţă un nou duel între preşedinţie şi liderii republicani din Congres. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, unul dintre cei mai influenţi republicani din Congres, a declarat săptămâna trecută că Partidul Republican nu va accepta creşteri de taxe şi a cerut comisiei de reducere a deficitului să se concentreze pe restrângerea programelor sociale, precum asigurarea de sănătate Medicare oferită bătrânilor.

Obama va ameninţa cu dreptul de veto al preşedintelui orice propunere de scădere a deficitului care ar reduce programul Medicare fără să crească taxele plătite de bogaţi, au afirmat sursele citate, apropiate administraţiei.

Preşedintele va include printre propunerile sale şi reducerea ajutoarelor oferite prin Medicare, însă planul este condiţionat de creşterea taxelor, au adăugat persoanele citate.

Astfel, Obama va propune scăderea bugetului Medicare cu 248 miliarde de dolari, sumă care include reducerea plăţilor acordate furnizorilor de servicii de sănătate. Totodată, programul Medicaid de servicii medicale pentru săraci va fi redus cu 72 miliarde de dolari, au continuat oficialii.

Preşedintele nu va aduce în discuţie modificări la sistemul de securitate socială, care au fost incluse însă în negocierile anterioare cu republicanii pentru reducerea deficitului, care s-au încheiat în vară fără un acord.

Obama intenţionează de asemenea să adopte sugestia miliardarului Warren Buffett de a taxa suplimentar "mega-bogaţii" din SUA.

Potrivit unui oficial al administraţiei, Casa Albă va încerca să impună persoanelor cu venituri mai mari de un milion de dolari pe an să plătească taxe similare cu cele aplicate clasei de mijloc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO