Business Internaţional

Ce poate cumpăra miliardarul Rinat Ahmetov în România cu averea sa de 16 mld. dolari

Ce poate cumpăra miliardarul Rinat Ahmetov în România cu averea sa de 16 mld. dolari

Mircea Lucescu şi Rinat Ahmetov

Autor: Alexandru Matei

08.01.2012, 15:25 5586

Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, cel care a venit astăzi la Bucureşti pentru a fi alături de antrenorul Mircea Lucescu, are o avere estimată de revista americană Forbes la 16 miliarde de dolari (12,5 mld. euro).

Averea sa, care îl face cel mai bogat om din Europa Centrală şi de Est, s-a triplat anul trecut comparativ cu topul din 2010.

"Mircea Lucescu rămâne antrenorul nostru, are ajutoare de nădejde, jucătorii vor reacţiona bine. Trebuie să câştigăm campionatul şi Cupa. Mircea Lucescu nu este doar antrenorul principal, este şi un bun prieten, voi veni cu plăcere aici, des, să-l vizitez. Îmi doresc să-şi revină foarte repede", a afirmat Ahmetov, citat de Mediafax.

Deşi deocamdată nu ia în considerare varianta unor investiţii în România, Ahmetov are bani pentru a putea cumpăra cele mai mari patru companii din România, OMV Petrom, Hidroelectrica, Orange şi Romgaz, care în 2011 au avut o valoare cumulată de circa 12,6 mld. euro. El ar mai putea cumpăra jumătate din cele 13 milioane de hectare de teren agricol din România, care valorează 25 de miliarde de euro, sau toate pădurile statului român aflate în administrarea Romsilva şi care valorează 12 mld. euro.

Ahmetov şi-a clădit averea cu ajutorul companiei System Capital Management Group (SCM), pe care a înfiinţat-o în anul 2000 şi care are activităţi în mai multe sectoare industriale, dar şi în cel financiar. Compania sa are peste 200.000 de angajaţi, iar salariul mediu oferit în cadrul companiei sale (485 de euro) este dublu faţă de salariul mediu pe economie din Ucraina.

Cele mai importante firme din grupul SCM sunt Metinvest, a cărui activitate se desfăşoară în sectorul minier, DTEK, producător de energie, şi băncile First Ukrainian International Bank şi Renaissance Credit. El mai are activităţi în domeniul asigurărilor, televiziune, internet şi media tipărită, telecomunicaţii, real estate, retail, transporturi şi agricultură.

Conform revistei Korrespondent, averea sa din 2011 este de 25,6 miliarde de dolari, în creştere comparativ cu cele 17,8 miliarde de dolari din 2010.

Prietenia dintre Ahmetov şi Lucescu este puternică pentru că de numele celor doi se leagă cele mai importante performanţe sportive ale clubului Şahtior.
Ahmetov a devenit preşedinte al Şahtior în 1996, iar din mai 2004, echipa este antrenată de Mircea Lucescu. Şahtior a câştigat cu Lucescu la timonă 5 titluri de campioni, 3 cupe, 3 supercupe şi cupa UEFA în 2009.

Echipa clădită de Ahmetov şi Lucescu are o valoare de 149,6 milioane de euro, conform estimărilor site-ului Transfermarkt, adică o valoare mai mare decât a celor mai valoroase şase echipe din România (Steaua, CFR Cluj, Rapid, Dinamo, Vaslui şi U Cluj).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO