Business Internaţional

Ce o aşteaptă pe Angela Merkel la birou, la întoarcerea din vacanţă

Ce o aşteaptă pe Angela Merkel la birou, la întoarcerea din vacanţă

Autor: Alin Constantin Pilat

20.08.2012, 10:04 439

"Criza datoriilor va domina agenda sa", a declarat Oskar Niedermayer, politolog din cadrul Universităţii Libere din Berlin. Săptămâna aceasta va fi va fi marcată de o serie de întrevederi diplomatice pentru Angela Merkel.

Ea se va întâlni joi cu preşedintele francez François Hollande la Berlin, după care, în ziua următoare, va avea o reuniune cu premierul grec Antonis Samaras, pentru discuţii pe tema echilibrului bugetar.

Merkel rămâne pentru moment inflexibilă faţă de cererile venite din partea Greciei, apreciind că nu se va putea lua o decizie înainte ca troika formată din Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană să încheie în septembrie rezultatele evaluării reformelor din Grecia.

În următoarele săptămâni, cancelarul german se va întâlni cu alţi doi lideri europeni ai unor ţări aflate în dificultate financiară: premierul italian Mario Monti, la Berlin, la sfârşitul lunii august, precum şi cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, pe 6 septembrie la Madrid.

Pe data de 12 septembrie, Curtea Constituţională din Karlsruhe va trebui să ia o decizie mult aşteptată în ceea ce priveşte mai multe plângeri care vizează blocarea ratificării de către preşedintele german a noului fond de ajutor european, MES. Aceasta este o decizie crucială pentru planul anticriză al zonei euro - care a primit deja sprijinul Parlamentului german la sfârşitul lunii iunie - pentru că nu va putea fi pus în aplicare fără principalul său contribuitor.

Gestionarea crizei de către Angela Merkel este complicată de întârzierile impuse de către parlamentari, ei fiind foarte atenţi ca măsurile de urgenţă pentru salvarea zonei euro să respecte legile germane. Ea este obligată să implice îndeaproape Palamentul şi suportă constant atacurile membrilor eurosceptici din coaliţia sa de conservatori (CDU/CSU) şi liberali (FDP).

Criticată în străinătate pentru că apără cu stricteţe crescută interesele germane, ea este sub presiune germană pentru a nu le abandona.

"SPD a aprobat tot timpul, cu excepţia câtorva deputaţi, în Parlament - de zece ori în doi ani - planurile de salvare a zonei euro prezentate de Guvernul Angelei Merkel", a declarat Niedermayer, referindu-se la sprijinul constant primit din partea opoziţiei social-democrate, SPD.

Perspectiva alegerilor legislative din septembrie 2013 ar putea constrânge social-democraţii să se îndepărteze de Guvern. Pentru moment, SPD caută un candidat pentru poziţia de cancelar al Germaniei, profilându-se trei posibile nume: Peer Steinbruck (Finanţe), Frank-Walter Steinmeier (Afaceri Externe) şi Sigmar Gabriel (liderul SPD).

Angela Merkel rămâne populară în rândul cetăţenilor germani pentru modul de gestionare a crizei, acesta putând fi principalul său atuu la alegerile din 2013.

"Chiar şi după ultimul summit european de la sfârşitul lunii iunie, atunci când ea a făcut mai multe concesii ţărilor din sudul Europei, germanii continuă în marea lor majoritate să fie de acord cu acţiunile ei", a declarat politologul Gerd Langguth.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii vineri, conservatorii ar primi 36 la sută dintre voturi, faţă de 29 la sută pentru SPD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO