Business Internaţional

Ce mai este nou în Grecia: se prăbuşeşte comerţul

Exporturile Greciei au scăzut în august cu peste 10% în raport cu anul trecut

Exporturile Greciei au scăzut în august cu peste 10% în raport cu anul trecut

Autor: Bogdan Cojocaru

29.09.2015, 00:04 2999
Controalele de capital introduse în urmă cu trei luni în Grecia au un impact dramatic asupra compa­niilor în general şi asupra industriei prelucrătoare în special, care se confruntă cu lipsa materiilor prime, de la plastic şi chimicale la metale şi ambalaje, scrie Kathimerini.

În sectorul de retail, firmele duc lipsă mai ales de aparate electrice şi electronice şi în general de piese de schimb pentru vehicule şi echipamente, în condiţiile în care acestor produse nu li se dă prioritate în procedurile de aprobare a importurilor.

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Business din Grecia, Kyriakos Loufakis, se aşteaptă ca numărul companiilor din industria prelucrătoare care îşi închid afacerea să crească până la sfârşitul anului, ceea ce va duce la creşterea numărului de şomeri.

„Efectele vor deveni şi mai evidente în lunile următoare“, a explicat el. Loufakis estimează că în august exporturile au scăzut cu peste 10% în raport cu anul trecut. Mai rău, spune el, în lunile care vin anumite produse se vor scumpi din cauza comi­sioa­nelor pe care le cer intermediarii pentru a aduce im­porturi anu­mitor com­panii. 

Analizele Kathi­merini sugerează că rapoartele privind re­zultatele financiare din trimestrul III ale com­paniilor greceşti vor arăta scăderea abruptă a vânzărilor, poate chiar de peste 50%.

Potrivit datelor Bank of Greece, va­loarea impor­turilor din iulie este cu 47% mai mică decât cea înre­gistrată în aceeaşi lună din 2014.

Separat, ministrul economiei şi dezvol­tării din noul guvern de la Atena, George Stathakis a declarat că până în noiembrie vor fi gata legi care formează „o plasă de siguranţă socială“ permanentă, scrie presa grecească.

Această plasă de siguranţă va include centre locale de informare privind datoriile, conduse de toate agenţiile de profil şi care vor oferi debitorilor sfaturi gratuite în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile lor şi opţiunile pe care le au în gestionarea datoriilor lor.

Aceleaşi centre vor furniza informaţii cuprin­zătoare privind creditele neperformante, formând astfel bănci de date regionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO