Business Internaţional

CE lupta pentru liberalizarea sectorului energetic

11.09.2006, 17:19 10

Incercarile guvernelor europene de a forma mari companii nationale care sa activeze in sectorul energetic sunt "incidente izolate", a afirmat Neelie Kroes, comisarul european pe probleme de competitie.
Kroes a declarat la o conferinta a liderilor din lumea afacerilor si cea politica, reuniti in localitatea Cernobbio, din Italia, ca este o partizana a fuziunilor internationale si a trecerii peste barierele nationale, titreaza International Herald Tribune.
Dar mai sunt multe de realizat pana atunci, a spus ea, repetand faptul ca Europa nu este inca "o piata energetica unificata si la standarde inalte".
Comisia Europeana (CE) va lua masuri acolo unde va crede ca au fost incalcate legile UE, a declarat ea, mentionand totodata si posibilitatea ca anul viitor sa apara noi regulamente in sectorul energetic.
Uniunea Europeana a identificat unele probleme in ceea ce priveste fuziunea furnizorilor de gaze naturale si electricitate Suez si Gaz de France. UE a confirmat ca vrea ca aceste doua companii sa vanda o parte a activelor, inclusiv proprietatile din Belgia, sau sa-si revizuiasca planul de fuziune.
"Noi am pus o conditie", a declarat Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie. "Nu stim inca ce atitudine vor adopta companiile in cauza. Acestea trebuie sa decida: sunt de acord cu noi sau vor decide sa nu mai fuzioneze. Totul depinde de ele", a mai adaugat el.
Ca urmare a acestei declaratii, conducerea Gaz de France a declarat ca cele doua companii au trimis comisiei un raspuns scris la obiectiile impotriva fuziunii lor.
Fuziunea a fost anuntata ca facand parte dintr-un act de "patriotism economic" condus de primul-ministru francez Dominique de Villepin dupa ce compania italiana Enel si-a exprimat interesul pentru Suez.
De Villepin a declarat ca Franta ar putea face schimbari in termenii acestei fuziuni pentru a raspunde obiectiilor UE.
Kroes a dat si exemplul Spaniei, care nu a respectat nici ea regulamentele Uniunii Europene, incercand sa evite oferta companiei E.ON din Germania pentru rivala sa, Endesa.
Pielbalgs a declarat ca informatia insuficienta cu privire la acordul de cooperare ruso-algerian a ingrijorat oficialii UE.
Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din Rusia, si LukOil, cel mai mare producator de petrol din Rusia, au fost de acord pe 4 august sa ia in considerare o cooperare cu Sonatrach din Algeria. Rusia si Algeria sunt primii doi mari producatori de gaze naturale din Europa.
"Bineinteles ca ne facem griji cu privire la acest lucru. In afacerile din acest sector trebuie sa te bazezi pe incredere. Daca nu ai suficienta informatie, atunci in mod clar trebuie sa-ti faci griji, pentru ca nu poti sa nu iei in considerare ca unele parti ale afacerii ar putea crea un fel de cartel", a spus Piebalgs.
Primul-ministru al Italiei, Romano Prodi, a declarat ca Roma se va supune legilor Uniunii Europene in ceea ce priveste fuziunea dintre companiile Autostrade din Italia si Abertis din Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO