Business Internaţional

Ce lasa in urma din punct de vedere economic presedintele rus Vladimir Putin

07.12.2007, 15:03 14

In Rusia exista insa riscul unui deficit de forta de munca pe viitor, din cauza fenomenului de migrare a populatiei, dar si a sperantei de viata a barbatilor, care se plaseaza sub pragul de pensionare, scrie BBC News.
De asemenea, anumite studii si rapoarte evidentiaza nivelul redus de competitivitate din Rusia si dificultatea de a deschide o afacere in Rusia. Sustinatorii lui Putin afirma insa ca stabilitatea economica a Rusiei este cea mai mare reusita a sa ca presedinte. De aceeasi parere par sa fie si investitorii straini, care se indreapta in numar din ce in ce mai mare spre Rusia, in ciuda imaginii negative de suprimator al businessului si al democratiei pe care o are statul. Yaroslav Lissovolik, economist-sef al Deutsche Bank in Rusia, afirma ca circa 33,85 mld. euro vor fi investiti de catre straini pana la sfarsitul acestui an in Rusia. Suma reprezinta aproximativ 5% din Produsul Intern Brut al Rusiei pe 2007, o valoare destul de buna pentru statele cu o economie emergenta, crede Lissovolik.
Pana la jumatatea anilor 90, economia Rusiei s-a aflat intr-o situatie dezastruoasa. In acea perioada Produsul Intern Brut si productia industriala din Rusia decelerau extrem de rapid, in conditiile in care preturile cresteau enorm de mult. Dupa criza economica din 1998, cand Rusia s-a ingropat in datorii, iar rubla s-a prabusit, economia fostului stat sovietic a inceput sa avanseze treptat, pe fondul imbunatatirii situatiei economice globale.
In momentul in care Vladimir Putin a devenit presedintele Rusiei, in 2000, a declarat ca isi propune sa dubleze PIB-ul tarii in decurs de zece ani. In ciuda faptului ca telul lui Putin are foarte putine sanse de reusita, performanta economica a Rusiei este impresionanta. In 2006, economia Rusiei a crescut cu 6,3%, iar pentru acest an se asteapta ca avansul sa fie de 7%. Preturile bunurilor de consum s-au majorat cu sub 10% anul trecut, pentru prima oara in epoca post-sovietica a Rusiei. Pentru acest an insa, se asteapta ca inflatia sa depaseasca din nou pragul de 10%, din cauza avansului inregistrat de produsele alimentare. Exporturile au totalizat 204,5 miliarde de euro in 2006, comparativ cu valoarea de 53 de miliarde de euro consemnata in 1995. De asemenea, importurile au avansat la 93,1 miliarde de euro fata de pragul de 31,62 de miliarde de euro in 1995. Rezervele valutare ale Rusiei au crescut cu peste 50% in acest an, depasind 305 miliarde de euro. Dezvoltarea pe care a traversat-o fostul stat sovietic a facut ca Banca Mondiala sa afirme ca economia Rusiei a reusit sa ajunga la o "stabilitate macroeconomica fara precedent".
Cu toate acestea, exista anumite persoane care au dubii vizavi de sustenabilitatea cresterii economice din Rusia, precizand ca boomul economic este favorizat, in principal, de preturile tot mai mari ale petrolului si de cererea globala pentru petrol. Cert este ca exporturile Rusiei sunt dominate clar de resursele minerale.
Criticii avertizeaza ca guvernul rus a fost impiedicat sa aplice atat de necesarele reforme pentru diversificarea economica din cauza sumelor foarte mari incasate din vanzarea petrolului. Lissovolik ii contrazice pe critici si spune ca expansiunea economiei ruse se bazeaza pe veniturile obtinute din alte sectoare decat cel petrolier, banii proveniti din vanzarea de combustibili fiind stocati intru-un "fond de stabilizare". Sumele din acest fond vor fi folosite doar in cazul unor dificultati economice viitoare ale Rusiei, a spus Lissovolik.
Industria telecom, sectoarele bancare, de asigurari, alimentare si alte ramuri ale economiei Rusiei au avansat rapid, pe fondul cheltuielilor de consum si investitionale care au devenit un factor semnificativ in cresterea ecomica a Rusiei.
Anumiti experti considera ca in timp ce nivelul investitiilor straine s-a plasat pe o panta ascendenta, investitiile domestice nu au avut o evolutie prea grozava.
Maxim Kashulinsky, editorul editiei rusesti a revistei americane Forbes, considera ca mediul de afaceri poate sa se dezvolte mai mult, dar ca este ingreunat de anumiti factori cum ar fi coruptia, birocratia si lipsa de competitivitate din anumite sectoare economice. El mentioneaza ca modul in care este construit intregul mediu de afaceri rusesc nu permite dezvoltarea afacerilor. Kashulinsky mai spune ca doar cei care au fost destul de curajosi, care au o oportunitate sau care sunt dispusi sa isi asume riscuri pot avea succes in a face bani in Rusia.
Intru-un raport al Bancii Mondiale, Rusia ocupa locul 106 intr-un top mondial, in functie de usurinta de a deschide o afacere. Totodata, fostul stat sovietic se plaseaza pe locul 58 la nivel mondial din punctul de vedere al competitivitatii mediului de afaceri, potrivit raportului Global Competitiveness Report al Forumului Economic Mondial. Comparativ, un studiu al Consiliului Consultativ pentru Investitii Straine a evidentiat ca 82% dintre investitorii existenti in Rusia se declara moderat sau foarte satisfacuti.
Nici faptul ca Gazprom a obtinut recent controlul asupra unor proiecte uriase de la companii internationale ca Shell sau TNK-BP nu a determinat companiile din strainatate sa investeasca mai putin in sectorul de combustibil si energie, care isi adjudeca peste 50% din totalul investitiilor straine.
Lissovolik apreciaza ca interesul investitorilor pentru Rusia provine partial din forta de munca a tarii, care este bine pregatita si ieftina. Dar populatia Rusiei a inceput sa scada, iar aceasta situatie nu da semne ca se va modifica in curand. Speranta de viata in cazul barbatilor rusi este de 59 de ani, sub varsta de pensionare, rescpectiv 60 de ani. Totodata, Rusia se afla in topul tarilor cu cei mai multi bolnavi de SIDA sau tuberculoza.
Expertii avertizeaza ca in anumite sectoare ale economiei Rusiei a inceput sa se simta lipsa fortei de munca. Pe termen lung, acest lucru ar putea reprezenta un risc major pentru expansiunea economica a tarii. Organizatiile internationale au cerut guvernului de la Moscova sa ridice barierele de intrare a imigrantilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO